seo marketing
Internet marketing

O smislu i značenju SEO?

Search engine optimization ili skraćenica SEO predstavlja niz marketinških aktivnosti na web sjedištu, usmjerenih ka tri osnovna cilja: vidljivost, promet na stranici i ROI (Return on investment).

Web stranica je tekstualni, hipertekstualni, multimedijski dokument koji sadrži: tekst, sliku, zvuk i video, a web sjedište je skup svih stranica.

Web sjedište je temelj marketinga, referentna točka, polazište oglašavanja. Da bi se promovirali na google-u, društvenim mrežama ili bilo kojem drugom marketinškom kanalu, potrebno je povezati taj oglas na vašu tvrtku.

Web je mjesto koje prezentira poslovanje. To je online baza na kojem se prezentira vizija i misija, proizvodi, usluge, a cilj SEO marketinga je uskladiti vlastiti sadržaj na web stranici sa ciljevima poslovanja.

Osnovni razlog leži u realizaciji konverzije. Konverzija je krajnji cilj oglašavanja. Konverzija (prodaja) ono je što je važno i tu je uloga marketinga ključna.

ROI (povrat ulaganja) je isto tako važan. Konverzija treba opravdati ROI. Svako ulaganje u marketing treba generirati konverziju i to na način da se ona „isplati“, da je investicija u marketing rentabilna.

Najčešći, pa tako i najvažniji način “otkrića” web sjedišta su tražilice. 90% korisnika interneta do informacije koja ih zanima dolaze ukucavanjem izraza u tražilice. Relevantan sadržaj na web stranici osnovni je uvjet intezivne posjete web-a od strane korisnika, pa tako i konverzije. Usluge ili proizvode koji se prodaju sadržajem na web sjedištu, treba prezentirati na optimalan način.

Uspješnost web sjedišta se odražava u tome da korisnik, ukoliko je ukucao u tražilicu pojam koji bi se odnosio na proizvod ili uslugu koju vi prodajete ili sličan vašem, upravo na prvoj stranici rezultata pretraživanja dobije vašu web stranicu.

Znate li što onda napravi? Klikne na nju!

Plaćeni i organski rezultati pretrage i SEO

Bitno je naglasiti da  tražilice serviraju korisnicima besplatne (organske) rezultate pretrage ali i sponzorirane rezultate a to su plaćeni oglasi i u tražilicama su predočeni u obliku uočljivih pozicija.

Google koristi različit algoritam pretrage za organske rezultate i za plaćene (sponzorirane) oglase. Ne utječu jedan na drugi ali sponzorirani oglas jamči pojavu na prvom mjestu u rezultatima pretrage.

Zašto onda optimizirati sadržaj na web-u?

Odgovor na to pitanje nalazimo u usporedbi organskih i plaćenih rezultata pretrage

Prednost organskih rezultata:

1. relevantnim sadržajem (izuzmemo li cijenu za optimizaciju teksta koju plaćate agenciji) besplatno daje visoku poziciju na rezultatima pretrage. Time dobivate mogućnost vrlo velike posjećenosti i angažmana potencijalnog kupca vaše usluge ili proizvoda.

2. dugotrajnost (kada jednom optimiziramo sadržaj za tražilicu on takav ostaje dok god ne promjenimo bitne stavke u sadržaju)

3. ROI ( ako se plaća samo optimizacija teksta 250 kn tada je povrat investicije garantiran za razliku od sponzoriranog oglašavanja koji zbog nerelevantnog sadržaja na web-u traži veću ponuđenu cijenu za klik.

Nedostaci organskih rezultata
  1. nedostatak proaktivnosti (web će se posjetiti jedino ako korisnik ili klijent u pretrazi ukuca ključnu riječ i klikne na vaš web, dok se sponzoriranim oglasima omogućuje brza reakcija na rezultate pretrage).
Prednost sponzoriranih oglasa
  1. proaktivnost (brza reakcija na plasiranje rezultata na stranici pretrage)

2. ROI (ispravnim marketinškim planiranjem, kao i organski rezultati, garantiraju povrat investicije u marketing)

Nedostaci sponzoriranih oglasa

  1. Koštaju novaca (prema cjeniku kampanje i ostalih faktora plaća se mjesečno)
  2. Nisu dugotrajni jer ukoliko se ne ažuriraju ili zanemare daju rezultat samo dok su aktivni.

Zaključujemo da se sponzorirani oglasi (Google ads) koriste kada sadržaj na web-u nije relevantan ili kao nadopuna organskim u slučaju upita koji koriste imena  konkurentskih tvrtki, brandova i slično (kod takvih upita zbog nedostatka relevantnog sadržaja nije moguće ostvariti prve pozicije među organskim rezultatima.).

Bez obzira na prednosti i nedostatke, VAŽNOST optimizacije sadržaja web-a je bitna jer lansirati plaćene oglase visoko u rezultatima pretrage nema smisla ako web sjedište nije sadržajno ispravno povezano sa kreiranim oglasom.

Nadalje da bi google rangirao vašu web stranicu na što veću poziciju potrebno je zadovoljiti kriterije SEO, odnosno ispravno optimizirati web kako bi se pokazao na što većoj poziciji u rezultatima pretrage.

Potreba za informacijom inicira upit, upit daje rezultat pretrage, odabiremo rezultat i provjeravamo rezultat. Ukoliko nismo zadovoljni vraćamo se u tražilicu i ponovno postavljamo upit.

Najčešće, u cilju dobivanja relevantnog rezultata u google tražilicama korisnici postavljaju više upita jer nisu zadovoljni dobivenim rezultatom. Dolazimo do zaključka da proces optimizacije nije samo ključna riječ nego i teme ili izrazi.

Npr. pretragom riječi apartman dobijemo na tisuće rezultata ali ako je upit formuliran izrazom ili temom „apartmani u Opatiji“ dobiti ćemo specifičnije rezultate i samim time veću vjerojatnost da će korisnik pronaći sadržaj koji je relevantan (npr. naš sadržaj ako smo npr. iznajmljivači apartmana u opatiji).

Veća vidljivost uvjetuje više klikova i u konačnici više konverzija!

Važno: 

Najviše klikova dešava se upravo na prvoj stranici rezultata pretrage, dok na drugu i treću stranicu otpada vrlo mali postotak klikova.

Prvih pet rezultata na prvoj stranici ostvaruje više od 50% klikova!

U ovome je  važnost optimizacije web sjedišta!

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)