putovanja
Stil života

Putovanja

Što je to životni stil i što on znači pojedincu?

Brojna medicinska istraživanja dokazala su nam da se zdravi životni stil sastoji od nekoliko osnovnih kriterija:

  • održavanja tjelesne težine,
  • vježbanja i
  • odbacivanja cigareta.
  • Ja bih nadodala još i putovanja, zdrava prehrana i pronalazak novog posla.

Pored zdravlja i zdravih navika kao osnovnog preduvjeta, ogroman utjecaj na moje sveukupno psiho-fizičko stanje odigrala je aktivnost putovanja. Do trenutka kada sam sa svojim suprugom prvi put otputovala u Nizozemsku, nikada do tada nisam otputovala tako daleko. Moje prvo, malo udaljenije putovanje otvorilo mi je tada neke druge vidike. Upoznala sam različitosti, stekla svijest o razinama nepoznatog i o tome kako upoznavanje neznanog bitno utječe na moje razmišljanje, stav i život.

Nakon prvog putovanja u Nizozemsku, nisam više razmišljala kao prije. Kognitivni sklop je sada malo drugačiji, bitno promijenjen. Proširila sam horizonte i sada je moj svemirski prostor malo veći i dalekosežniji!

Putovanje kao lifestyle

Slijedi svoje snove – putovanjem

Putovanja uklanjaju stres i kronični umor. Fokusom na nešto drugo, novo i strano zaokupljamo pažnju i razmišljanje na to novo i neistraženo. I ne samo to. Ona nam pomažu promatrati svijet drugačije, postajemo velikodušniji, tolerantniji i osnaženi!

Sve ono što se doživi tijekom neke od tih avantura ostaje urezano u pamćenju, stvarajući percepciju svijeta u potpuno drugačijem, bogatijem i zanimljivijem svjetlu. Uvjerenje da je Kapucinska crkva u Rijeci najljepša građevina na svijetu vjerovatno bi i dalje egzistiralo u mojoj svijesti da nisam posjetila Köln i njegovu čuvenu katedralu. Spoznaja o različitosti obogaćuje našu predodžbu i iskustvo i podiže ih na viši nivo.

Nekada su putovanja predstavljala luksuz i rijetko smo odvajali novac za tu vrstu užitka. Danas su ona pristupačnija i polako ulaze u „lifestyle“ . Što se više otvaramo svijetu sve je više putničkih agencija i internetskih portala o putovanjima. Dovoljno je odlučiti, kliknuti i karte su u ruci! Jednostavno i brzo. Kada hoćemo: po ljeti, zimi, svejedno.

Možete pročitati sve o mojim avanturama i doživljajima. Razvrstala sam ih na ljetna, zimska i krstarenja. Kroz ljetna putovanja opisala sam 6 posjećenih destinacija: Opatija, Zadar, Dubrovnik i Otoci: Hvar, Korčula i Brač. Zimska se odnose na opise događaja kroz 6 zimskih odredišta: Risoul, Gerlitcen Alpe, Obertauern, Nasfeld, Bohinjska Bistra i Kranjska gora. U postu o krstarenjima možete pročitati moje utiske o plovidbi po zapadnom i ističnom Mediteranu. Dodavati će se i mnogi drugi postovi o raznim posjećenim destinacijama. Možda pronađete inspiraciju za svoje putovanje jer ona su naša povlastica za permanentna zaduženja i obaveze koje nam donosi svakodnevnica.

Nastavite dalje:

2 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)