ZADAR
Stil života

Zašto je Zadar najljepši grad na svijetu?

Moja spoznaja o Zadru

U  jednom trenutku života negdje sam začula nečiju izjavu: „Zadar je meni najljepši grad na svijetu!“ Zadar je moj rodni grad i neobavezni razgovor o ničemu bitnom, odjednom je potaknuo moja čula, podigla sam glavu i izustila: “ Molim…pa…. Zadar je moj rodni grad!“ Oduševljenost Zadrom koje su izrazili, godila mi je, ali kao probušen iglom, zanos je brzo splasnuo. U trenutku spoznaje da je razina poznavanja moga rodnog grada od strane drugih ljudi veća, odlučila sam promijeniti percepciju o „najljepšem gradu na svijetu“ i upoznati ga bolje.

Turanj pokraj Zadra je destinacija mojeg ljetovanja, a Zadar, udaljen 20 kilometara duž obale, po mojoj je predodžbi samo grad, a od grada sam upravo pobjegla (Rijeke).

Nekada je postojala brodska linija Rijeka – Zadar ali je nakon dugog vremena nerentabilnosti ukinuta. O toj neisplativosti brodske ture iz Rijeke mogu svjedočiti i sama jer sam nekoliko puta „doplovila“ do Zadra i bila sam jedina putnica koja je u Zadru silazila strmim brodskim stepenicama!

Jadrolinija je ukinula tu „vječnu“ brodsku liniju od Rijeke do Zadra, ali trenutno postoji katamaran Pula-Zadar. Do Zadra se danas može doći magistralnom cestom uz more ili čuvenom Dalmatinom – državnom cestom A1. Neophodno je spomenuti i zadarski aerodrom koji je frekvencijom letova vrlo prometan. Naime od početka intenzivnijih letova početkom travnja do kraja ljetne sezone leti na 45 europskih destinacija.

Rimska povijest

Potaknuta vlastitom radoznalošću i namjerom o istraživanju Zadra, grada čiji su začeci u antičkom dobu krenula sam u proučavanje povijesti.

Samo letimičnim pogledom na Zadar odmah se mogu uočiti masivne građevine u ruhu antičkog Rima. Uzrok je povijesni utjecaj Zapadnog rimskog carstva. Pretpostavka je da je u Zadru postojalo nekoliko amfiteatra  za gladijatorske predstave. Razornim potresom u 5. stoljeću, veliki broj rimskih građevina je srušen iako su ostaci vidljivi i danas. Razvojem kršćanstva promicala se izgradnja sakralnih građevina i biskupskih kuća. Padom Rimskog carstva Zadar pada pod bizantsku vlast i postaje centar trgovine i pomorstva provincije Dalmacija do 1918.

Usprkos raznim povijesnim utjecajima, austro-ugarskom i  talijanskom dominacijom, te nakon razaranja u domovinskom ratu, Zadar je doživio nacionalni, kulturni i ekonomski preporod. Razvija se i dalje nastojeći opravdati status centra turističke destinacije dalmatinske regije.

Pa, po čemu je taj Zadar tako čuven? Crkve, muzeji, biblioteke i brojni drugi spomenici kulturne baštine Zadra ne možete obići u jedan dan. Zbog njihove brojnosti istaknuti ću one najveće:

Crkve i muzeji:

  • Ako ste naklonjeni renesansnoj srednjovjekovnoj glazbi, slobodno posjetite crkvu svetog Donata. Izgrađena je u 9. stoljeću i nazvana po biskupu koji ju je izgradio. Crkva sv. Donata, je izgrađena na temeljima razrušenog foruma izgrađenog u vrijeme antičkog Rima. Zbog akustične prilagođenosti u njoj se često održavaju kulturne i glazbene večeri. Ukrasi u crkvi, također su naslijeđeni iz kompleksa hramova koji su od zuba vremena srušeni i forum sada ima jedan stup. Idealno mjesto za ljubitelje fotografije.

” Stup je u srednjem vijeku služio kao stup srama na što upućuju lanci koji su pribijeni na njega “

WIKI

  • Crkva sveta Stošija najveća je crkva dalmatinske regije, sagrađena tijekom 11. i 12. stoljeća, na temeljima starokršćanske bazilike. Izrazito raskošna iznutra, poznata po sarkofagu u kojem se čuvaju zemni ostaci sv. Stošije a kojega je dao izraditi biskup sv. Donat, vanjski izgled bogat romaničkim konstrukcijama izaziva efekt divljenja. Naknadno sagrađen zvonik, otvoren je za posjetioce i nakon mnoštva polukružnih stepenica dugih 50-ak metara, pruža se vidik na Zadar i okolicu.
  • Ponudu muzeja upotpunjuju Kneževa palača sagrađena u 13. stoljeću i muzej antičkog stakla. Kneževa palača, programom rekonstrukcije podiže razinu turističke ponude grada i sada pored muzejskog prostora nudi raznovrsne izložbene i koncertne svečanosti. Muzej antičkog stakla jedinstven je muzej ovakve vrste i tu možete razgledati preko nekoliko tisuća raznih predmeta od 1. st. pr. krista do 5 stoljeća poslije Krista. Otvorene su i radionice gdje možete prisustvovati izradi antičkih replika, nakita i ostalih predmeta tehnikama ispuhavanja stakla.

Trgovi i ulice

  • Trg pet bunara u kojemu je 5 bunara iz 16. stoljeća, nalazi se između gradskih zidina. U vrijeme turske okupacije, stanovnici su se nastojali opskrbiti dovoljnom količinom vode te su stvorili mehanizam dotoka vode iz obližnjeg jezera Vrane. U 19. stoljeću ispred tih bunara izgrađen je prvi javni park na području Dalmacije koji predstavlja posebnu atrakciju grada.
  • Zadraska riva je gradska šetnica izgrađena 1874. godine. Osim zadivljujućeg pogleda na zadarske otoke, drvenim klupama i kamenim zidićima predstavlja ugodno sastajalište za trenutke, nadaleko poznate dalmatinske fjake.
  • Opjevana Kalelarga, oslikava naslijeđe rimskog doba i glavna je i omiljena ulica u Zadru. Gradska kala koja odiše mediteranskom opuštenošću mjesto je odmora i zabave. Neizostavni barovi, restorani i shop-ovi čine jezgru ovoga grada još šarmantnijim i romantičnijim.

Atrakcije

  • Pozdrav suncu glavna je atrakcije na zadarskoj rivi. Dosjetljivi turistički djelatnici i arhitekti pridonjeli su izgradnji zanimljivih instalacija koje u spoju sa prirodnim utjecajima sunca i mora stvaraju magičnu viziju najljepšeg zalaska sunca na svijetu. Sunčani paneli po danu akumuliraju energiju, a po noći proizvode svjetlost i tako čuveni zadarski zalazak sunca pretvaraju u čudesnu romantiku koja ostavlja bez daha.
  • Morske orgulje čiji je arhitekt isti onaj koji je konstruirao Pozdrav suncu predstavljaju glazbene instalacije koje se ljuljanjem valova pretvaraju u smirujuće zvukove orgulja. Posjetioci sjede na rivi i zadivljeno slušaju zvučne impulse koje dolaze iz mora, vjetrom nošenih valova.

Miris borovih šuma, topla mediteranska klima,  vječita obasjanost suncem i okružje preslatkih obalnih naselja Zadar čini idiličnim, živahnim gradićem u srcu jadranske obale. Turistička ponuda grada pruža smještaj u brojnim vrhunskim hotelima a novo izgrađeni resort  raj je za one koji Zadar žele posjetiti zimi i uživati u relaksaciji brojnih wellness programa.

Mediteranski čempres u Zadru
Mediteranski čempres u Zadru

Turističke agencije organiziraju brojne izlete iz Zadra prema drugim turističkim lokacijama. Pitoreksni pejzaž otoka koji su toliko blizu zadarske obale neodoljivo pobuđuje radoznalost i želju za posjetom. Izleti jedrilicom do otoka Galešnjak, jednodnevni izleti do slapova Krke, Pašmana, Kornata, Plitvičkih jezera, parka prirode Paklenica itd. samo su na redu čekanja do mojeg narednog posjeta Zadru.

Moj prvi izbor u razgledavanju zadarskog okruženja bio je biciklistički posjet povijesnom gradu NIN. 2015 proglašen je najromantičnijom destinacijom na svijetu, sa poznatom Kraljičinom plažom i 1500 godina starom solanom. Biciklističkom turom, kroz borove šume i suncem okupana sela, izlet nadopunjuje opuštajuća vibracija dalmatinskog ozračja.

Posljednjeg dana godišnjeg odmora, pomalo klonula nakon višesatne ture kroz Nin, sjedim na kamenoj skali iznad orgulja. Osluškujem njihov zvuk dok se sunce spaja sa morem i opčinjena onime što nikada do sada nisam otkrila, sklopljenih očiju vratim se na misao: Zadar je najljepši grad na svijetu!

Sada je i provjereno!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)