Croatia - Brač
Stil života

Zašto je Brač popularniji od Byonce?

Privučena iznimnom radoznalošću na red je došao i treći otok koji sam odlučila posjetiti u vlastitoj turneji dalmatinskog arhipelaga. Nikada viđeni do tada, opčinili su me ljepotom prirode i sačuvane izvornosti.

Činjenica koju sam spoznala sada mi je nepobitna: vrijednost onoga što sam doživjela razgledavajući naše prelijepe otoke otkrila mi je misao po kojoj nema izgleda otputovati nigdje dok sama ne istražim blaga našeg dijela mediteranske obale i otoke. Samo tako mogu uspoređivati i mjeriti ljepote našeg podneblja sa drugim, neistraženim dijelovima svijeta.

Iako otok Brač ima osebujnu povijest izdvojila sam nekoliko zanimljivosti:

 • Otok Brač naseljen je još u kamenom dobu za koja postoje nalazišta u spilji Kopačina.

 • Mjesta Supetar, Sutivanac, Postira, Sumartin, Milna i Bol na otoku Braču nastala su u vrijeme turskog napada kada su ljudi iz unutrašnjosti otoka pobjegli na obalu.

 • Povijesnim previranjima i okupacijama tijekom raznih ratova, uspio je opstati kao samostalan otok sa ostacima renesansne kulture u vidu crkvi sa arhitekturom srednjovjekovnih skulptura i reljefa.

 • Buđenje nacionalne svijesti nakon srednjeg vijeka rezultirao je otvaranjem brojnih čitaonica po mjestima otoka Brača, te tako u samom mjestu Bol postoji gradska čitaonica i biblioteka koja raznim događajima i radionicama promiče kulturni turizam.

 • Današnje stanovništvo živi od turizma , ribarstva i u višim predjelima stočarstva i šumarstva.

 • Poznati brački kamen poslužio je kao građevina u izgradnju Dioklecijanove palače i foaje zgrade Ujedinjenih naroda ali i dalje nema utemeljenih dokaza o povezanosti Bijele kuće i bračkog kamena.

Po čemu je Bol na otoku Braču tako poseban?

O svakom mjestu na otoku Braču može se napisati posebni članak ali Bol na Braču najpoznatije je turističko odredište čuveno po rajskoj plaži Zlatni rat. Neosporna je činjenica da je gotovo svatko čuo za ovu zanimljivu šljunčanu rt-plažu urezanu u more dužinom do 500 metara. Pod utjecajem svakodnevnog vjetra maestral vrlo često mjenja izgled.

 • Budući je otok Brač najbliži kopnu, u ljetnim mjesecima je jedan od najposjećenijih. Približavanjem trajekta otoku Braču, ugledati ćete nepregledan broj surfera iz cijelog svijeta koji vješto izmiču barkama, brodovima, jedrilicama i nastavljaju svoju virtuoznu surfersku avanturu.

 • Pjesma lokalnih klapskih i zborskih pjevača odzvanja na svakom kutku otoka. Spontano se okupljaju u skupine i započinju svojim melodičnim tonovima dočaravajući razigranost primorskog mentaliteta. Njihove note zaljuljati će vas u ritmu upravo započete kancone i polako, hvatajući riječi pjesme, pridružiti ćete se harmoniji glasova i nedoživljene opuštenosti.

 • Zlatni rat je plaža otvorenog mora ali i prirodnog hlada borove šumice. Ako iznajmite suncobran i ležaljku potrebnu za ostanak na duže vrijeme, u određeno doba dana započinje poznati maestral i tako je suncobran izložen vjetru, gotovo neupotrebljiv. Razmislite o tome kada odlučite platiti zaklon od sunca.

 • Ako ste u iznajmljenom apartmanu, u centru Bola je idilična ribarnica sa ribom koju su netom uhvatili lokalni ribari. Morska jaja jedan su od specijaliteta koje možete naći samo ovdje, na Braču.

 • Od centra Bola do plaže Zlatni rat je velika popločena šetnica obrasla mediteranskim borovima. Prirodnim hladom zaštićena je od sunca i šetnju čini ugodnijom.

 • Uz šetnicu zaklonjenu krošnjama mirisnih borova prostiru se brojne uvalice sa šljunčanim plažama koje, isto tako, pružaju mogućnosti uživanja na moru i suncu ovog idilično otoka.

Luka Bol na Braču

Hoteli i apartmani otoka Brača

Apartmani na otoku Braču mogu se pronaći po cijeni od 60, a kuće za odmor do 200 eura za noć. Elaphusa hotel Brac je hotelski resort koji raznim popustima privlači posjete. Tako se može naići i na dvokrevetnu sobu od 35 eura po osobi na dalje, u Supetru. Ostali hoteli navedenog lanca u Bolu unaprijed su bukirani i više nema mjesta. Cijene hotela su zaista atraktivne jer iznose od 59 eura u predsezoni do 90 eura u sezoni za dvokrevetnu sobu. Unatoč sumnjičavim prognozama, po bukiranosti otoka Brača vidimo da sezona ipak ima perspektivu?

Turističkim brodom iz Bola, može se zakupiti izlet do Jelse na Hvaru i nakon toga na Biševo. Biševo svojim stjenovitim brežuljcima i prostranstvom podsjeća na mjesečevu površinu čudnovate tišine. Dalje je Modra špilja koja ostavlja dojam fantazije modrine, intenzivne boje poput prelivene tinte. Nakon kupanja u toj tajanstvenoj spilji modro-zelenih nijansi, uslijedio je izlet na Vis u čuvenu Komižu. Viška pogača i kupanje u komiškom moru obilježili su završetak mojeg ljetovanja u ovom zadivljujućem otočkom krajoliku .

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)