snow
Stil života

Risoul – Francuska – Zabavni raskoš

Raskošni ugođaj zimskog odmora – Risoul

Francuska je glasna, raskošna i zavodljiva. Jednostavno šik. Svaki atom stresa i negativne energije rastopiti će neodoljivi bonvivanski šarm vatrenih Francuza. Naročito u dalekom Risoul-u, nedaleko Val Thorens-a, najpoznatijeg resorta zimskog odmora.

Putovanje autobusom, 12 satna vožnja i buđenje na sjeveru Italije, gdje se nastavljaju francuske Alpe, početak je moje prve skijaške avanture i zimskog odmora u Risoul-u. Vizija prirodnih ljepota i nedodirljivost alpskih visina ostavlja snažan utisak usprkos zračnom pritisku i umoru izazvanog dugotrajnim putovanjem.

Dogovoreno grupno putovanje preko agencije bio je optimalan izbor jer su koraci uhodavanja na nešto novo puno lakši kada za to imate vodiča. Briga oko prijave, asistencija za određene administrativne probleme i organizacija škole skijanja, sve je u njegovim rukama, a vama preostaje: zimski odmor u Risoul-u!

Risoul – zimski odmor

Francuska u Alpama refleksija je onoga što je ona na moru. Mentalitet opuštenosti osjeti se na svakom koraku. Glasna muzika iz barova, otvoreni roštilji, ponuda u skijaškim restoranima, smijeh i vedrina ljudi udahnu vjeru u zajamčeni provod.

Kratak vodič programa skijanja u Risoul-u

  • Risoul je apartmansko naselje. Cijena apartmana za 5 noćenja za četiri osobe iznosila je oko 2500 kn. Iako nas je bilo samo dvoje koristili smo apartman za 4 (nije bilo slobodnih kombinacija za 2 osobe). Oko naselja su brojne trgovine gdje možete dobaviti namirnice za pripremu obroka u apartmanu. Druga je mogućnost koristiti uslugu skijaških restorana, barova i ostale ugostiteljske ponude ili jednostavno kombinirati.
  • Ukoliko nemate svoju, skijaška oprema se može iznajmiti po cijeni od 100 eura za 7 dana.
  • Slijedi ski karta od 20 eura po osobi i kada sve to podmirite prepušteni ste blagodatima velebnih francuskih staza. Početnici školu skijanja plaćaju do 100 eura za 5 dana instrukcija. Interesantna je činjenica da nakon prvog pokušaja i nespretnog proklizavanja, uz asistiranje učitelja škole, ipak možete proskijati i to prvi dan. Nije to tako teško kao što se čini.
  • Na kraju, ako niste pristali platiti za čišćenje, apartman trebate očistiti sami uz korištenje njihovih preparata. Na recepciji ostavljate polog koji u slučaju bilo kakvog oštećenja zadržavaju. U suprotnom vrate položeni novac.

Organizirani put uz asistenciju vodiča, nezaboravan provod na svježem zraku visokih planina Francuske i danas me podsjete na ljepotu ovog zimskog sporta i moj prvi boravak na skijalištu. Ojačana tim iskustvom, nisam propustila niti jednu zimu bez putovanja na neku drugu lokaciju usavršavajući svoju novostečenu vještinu.

Au revoir Risoul!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)