posao
Stil života

Posao

Što kad nemate posao?

Nezaposlenost je globalni trend i opsesija strahom oko gubitka ili nedostatka posla obuzima svaku radno sposobnu osobu. Svatko od nas tko je prolazio postupak otkaza i traženja novog posla zna koliko je to težak i prije svega, neusmjeren proces. Koliko vas se zateklo u situaciji gdje ste se zapitali: Što sad? Kako dalje? Možda imate svoj način?

Slijede moji savjeti za koje smatram da vam mogu pomoći na teškom putu traženja ovog egzistencijalno važnog elementa života. Na dnu svakog posta je obrazac za komentar i bilo bi mi vrlo korisno kada bi svoje iskustvo podijelili sa mnom.

Puno se piše i raspravlja o nedostacima selekcijskih postupaka. Vlastito razmišljanje o uzroku velike stope nezaposlenosti temeljim na činjenici da politika visokog obrazovanja nije usklađena sa tržištem rada. Naime, upisna kvota na fakultetima i dalje je neovisna o potrebama tržišta i demografskoj situaciji. Fakulteti još uvijek upisuju kadar koji je na tržištu rada suficitaran!

Neizvjesno doba pandemije još je više produbilo ovaj sraz ponude posla i broja nezaposlenih. Ekonomska situacija u svijetu preslikala je krizu i na naše prostore. Privredno-industrijske nedaće, neplanska produkcija prekobrojnog kadra za pojedina zanimanja i pandemija uvjetovali su situaciju kakva je danas, ali što možemo mi sami? Kako probiti ovaj tvrdokorni zid nezaposlenosti i napraviti nešto za sebe?

Poslati dokumentaciju na mail ili poštom ne bi trebao biti naš jedini zadatak pri traženju posla! Tražeći posao ustvrdila sam da u toj potrazi postoje brojne druge aktivnosti koje bih trebala poduzimati osim rutinskog slanja molbe i životopisa.

U narednim objavama opisani su načini pronalaženja posla koji su refleksija mojeg vlastitog iskustva i onoga što sam poduzimala u tom procesu. Slobodno pročitajte, možda vam nešto od navedenog posluži kao motiv u vašoj borbi protiv konkurencije. Niže su navedeni naslovi vezanih postova.

Slobodno slijedite ove objave:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)