kranjska gora
Stil života

Kranjska gora – Odmor u odajama patrijarha

Kranjska gora – biser Slovenije

Boravak u sobi patrijarha Kirila zauvijek se urezao u sjećanje na moj posjet Kranjskoj gori. Dolaskom u hotel, iako rezervirana unaprijed, dobili smo mogućnost izbora između brojnih slobodnih soba. Nasumice, odabrali smo onu sa najboljim pogledom, u prizemlju hotela. Ne primjetivši pločicu sa posvetom ispred vratiju, nismo bili svjesni važnosti posjetioca koji je upravo iz nje izašao. Bio je to patrijarh Kirila Vladimir Mihajlovič Gundjajev – najviši svećenik ruske pravoslavne crkve.

Razlog boravka u Kranjskoj gori patrijarha Kirila godišnji je posjet kapelici na obližnjem brdu Vršič. Ondje održava redovitu misu u čast poginulih ruskih zarobljenika. Naime 100 ruskih vojnika koji su u vrijeme Austro-Ugarske gradili planinski put, poginuli su zatečeni nevremenom, pod silinom snježne lavine. Soba nije pod hotelskom zaštitom za posebnu gošću i svatko je može iznajmiti.

Osjećaj uzvišenosti zbog činjenice o prisutnosti ovog duhovnog vođe prožimao nas je cijelo vrijeme boravka u osebujnom, karizmatičnom ozračju slovenskih planina.

Kranjska gora od Hrvatske je udaljena oko 200 km i najpoznatije je slovensko zimovalište. Alpske su litice ovdje nešto veće nego na Bohinju zbog blizine Austrije gdje one naglo postaju više, strmije i bogatije snijegom. Opremljenost i turistička usluga je vrlo razvijena i sadrži sve ono što je potrebno da bi zadržalo status najpopularnijeg skijališta u Sloveniji.

Osim u periodu zime, alpske visine, isto tako, privlačne su i posjetiocima naklonjenim svježem planinskom zraku u vrijeme proljetnih i ljetnih mjeseci. Iako su alpska skijališta sinonim za skijanje, svaki od njih, sa nebrojenim aktivnostima za ljetne uživaoce planinskih ljepota, može biti izvanredna destinacija u vrijeme kada nema snijega. Ukoliko volite planinarenje, rafting, biciklizam, kupanje u jezerima ili jednostavno uživanje u ugodnom planinskom ozračju i nakon toga opuštanje u brojnim wellness centrima, Alpe pružaju sve to i u ljetnim mjesecima!

Važne preporuke za skijaše

Cijene hotela ili apartmana podjednake su u svim europskim skijalištima. Razlike su zanemarive i na ovom linku možete pronaći cjenik.

Za pripreme postoje različiti standardi o kojima trebate voditi računa i odlučiti što želite platiti a što ne, a to su: obavezne i neobavezne činjenice svakog skijaškog aranžmana:

Obavezno:

 • Put
 • Apartman ili soba u hotelu
 • Opcionalno hrana – ako nije u sklopu hotelske ponude (apartmani ili na svoju ruku)
 • Ski karta
 • Najam opreme ako nemate svoju
 • Čuvanje opreme na skijalištu
 • Ski škola ako vam je prvi put
 • Putno osiguranje

Neobavezno:

 • Svakodnevni čaj ili gluhwine u baru
 • Sauna i bazen ako nije u sklopu hotelske ponude
 • Apre ski…..

Za sve početnike skijanja i one koji to žele postati naglašavam da je zimovanje, bez obzira u kojoj mjeri želite razvijati vještine na snijegu, iznimno dragocjeno i korisno provedeno vrijeme. Predah od duge zimske kolotečine na snježnim brdima gorostasnih Alpi pruža posebno nadahnuće i obnovljenu snagu za ponovni ritam života.

„Boravak na čistom i svježem zraku snaži i psihu te podiže razinu otpornosti na različite bolesti, jer dolazi i do lučenja veće količine tzv. hormona sreće, pa se i raspoloženje popravlja.“

Vašezdravlje.com

Enjoy in your life….

One Comment

 • Tomasz Michałowski

  Please tell me that youre heading to keep this up! Its so great and so important. I cant wait to read more from you. I just really feel like you know so considerably and know how to make people listen to what youve to say. This weblog is just also cool to become missed. Terrific stuff, actually. Please, PLEASE keep it up!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)