Digitalni nomadi u Hrvatskoj
Stil života

Kako žive i rade digitalci?

Slika budućnosti – digitalci

Coworking i Coliving su modeli rada i života u budućnosti. Pojmovi se koriste u kontekstu digitalnog nomadstva koje sustavno postaje svjetski trend. Coworking su mjesta (objekti) gdje se okupljaju digitalni nomadi, rade, druže se međusobno i održavaju duh timskog rada. Tehnološki su opremljeni potrebnom infrastukturom koja omogućava spajanje na internet i korištenje svih alata potrebnih za sastanke na daljinu, videokonferencije, telekonferencije i slično. Za sada je ovaj način rada u coworkingu omogućen u velikom broju zemalja među kojima je i Hrvatska i postupno se razvija po cijelom svijetu. Hrvatska pomno prati ovaj pravac u smislu organizacije raznih lokacija za coworking.

Coliving je, sa druge strane, objekt gdje oni žive skupno. Što se tiče coliving-a za sada kod nas ne postoje formalni objekti koji bi zadovoljili kriterije ovakovog  načina stanovanja, ali postoji smjer razvoja takvih prostora. Kod nas su još uvijek aktualni najmovi soba i stanova za grupno stanovanje (cimeri).

Da li digitalci lako zarađuju kada već mogu putovati?

Na ovom linku je popis i objašnjenje svih poslova koji se mogu obavljati putem interneta. Prije vaše odluke o radu na internetu, dobro promislite što želite od tog rada.

Virtualni asistenti sve su brojniji na našim prostorima. Njihova područja djelovanja su u raznim djelatnostima koja obavljaju sa udaljenih lokacija. Uglavnom dogovaraju poslove preko poznatih stranih i hrvatskih platformi ( Fivver, Upwork, Freelancer.hr, itd. ) ili preko vlastite web stranice i to mogu biti fizičke ili pravne osobe. Za virtualnog asistenta nije potrebno specifično obrazovanje. Bitno je posjedovati znanje i vještine za poslove koje će obavljati. Na popisu aktivnosti virtualnog asistenta mogu biti razni poslovi uredskog tipa, od administracije, marketinških poslova, umjetničkih, istraživačkih, savjetodavnih prodajnih i ostalih.

Važno je napomenuti da za poslove virtualnog asistenta osim profesionalnih sposobnosti za operativni dio posla, treba posjedovati stav odgovornosti, ustrajnosti i privrženosti onome što radi. Naime, netko tko traži usluge virtualnog asistenta može tražiti asistenciju za više djelatnosti i vaše radno vrijeme traje onoliko koliko je potrebno da se završi posao.

Kako zarađuju digitalci?

Laka zarada ne postoji. Svoje dugogodišnje radno iskustvo sticala sam u multinacionalnoj kompaniji. Analizirajući proteklo vrijeme, sa odmakom, zaključujem da biznis nije lagodan! Poslodavac uvijek od radnika traži maksimum i nitko vas nema namjeru “štedjeti” . Zamislite da imate svoju tvrtku: pretpostavljam da bi davali sve od sebe, ali vaš radnik bi to isto trebao činiti, zar ne?

Svejedno je o kakvoj vrsti radnog odnosa se radi, privatnom ili javnom poduzeću, vi radite i poslom ste okupirani  8 sati, nekada i više. Nitko vam neće odati priznanje nakon obavljenog posla, darovati nešto, čestitati vam! Jedini rezultat posla je vaša plaća koju trebate zaraditi! NE POSTOJI LAKA ZARADA i ako ste to negdje pročitali odmaknite se od tog teksta.

Za posao treba: znanje i posvećenost. Nitko vas neće platiti ako to nemate.

Svatko tko se bavi internet marketingom reći će vam da stečeno znanje, bez obzira kako je usvojeno, nije dovoljno za posao. Svi prolaze svoje faze od zaluđenosti i potencijalnih ideja do faze ogorčenosti, razočarenja i odustajanja. Znanjem i vremenom utrošenim u materiju nećete postići rezultate ako niste posvećeni ovom poslu. To znači da ga prihvaćate sa svim njegovima prednostima i manama.

Jeste li pročitali:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)