keto
Stil života

Kako uz keto živjeti bolji život?

Dobrobiti keto prehrane

Kada spominjemo hranu tada najčešće ne raspoznajemo razliku u odnosu na pojam prehrane. Hrana je sve ono što unosimo u organizam i to bez obzira da li je sirova ili prerađena. Prehrana je proces uzimanja hrane kojom određujemo stanje našeg organizma unosom nutritivnih elemenata a to su kemijske komponente hrane.

Važnost nutritivnih elemenata hrane na naše zdravlje je vrlo važno i trebali bi biti svjesni što se kojom vrstom hrane unosi u organizam. Različite teorije zdrave prehrane upućuju nas upravo na to da svatko od nas pronađe onu vrstu nutrijenata prilagođenih vlastitom metabolizmu kako bi iz hrane izvukli najbolje. Pretvorili je u energetski zdravu zaštitu našeg organizma.

U ovom postu usmjerila sam se na tzv. keto prehranu. Svjesno ne navodim keto dijeta jer je keto prehrana nešto što je preraslo u moj životni stil, a dobrobiti keto načina prehrane osjetila sam na vlastitoj koži.

Keto promovira način hranjenja koje reducira unos ugljikohidrata i propagira dnevni unos sa 75% masnoće, 20% proteina i 5% ugljikohidrata.

Kako djeluje keto prehrana?

Poznato je da je naše tijelo složeni sustav i svaki čovjek ima drugačiju vrstu metabolizma. Metabolizam je kompleksni sistem koji omogućuje izmjenu tvari u tijelu kako bi ono besprijekorno funkcioniralo. Konzumacijom namirnice koja sadrži ugljikohidrat potičemo da žlijezda gušterača automatski podiže hormon inzulin u krvotok iz kojega sprema šećer iz hrane u naše stanice.

Određena količina šećera pretvara se u energiju a drugi dio se skladišti u mišićima kao glikogen i to sa količinom od 2 000 kalorija (naše tijelo je programirano na točno toliku količinu kalorija). Sve nakon 2 000 kalorija je višak i organizam to pretvara u mast.

Što je više ugljikohidrata uneseno, naše su stanice više opskrbljene šećerom. Da, ugljikohidrati su šećeri tako da i fruktoza u voću predstavlja ugljikohidrat. Postoji hrana koja je bogatija ugljikohidratima od druge i zato treba paziti o količinama unosa prema keto preporuci ( 75%masnoće, 20% proteina i 5% ugljikohidrata) kako bi tijelo dobilo optimalnu količinu šećera i ostalih hranjivih tvari.

Kako smanjiti ugljikohidrate u prehrani?

 • Pri smanjenom unosu ugljikohidrata, kada se tijelo ne opskrbljuje šećerom, a treba mu energija kako bi funkcioniralo, omogućujemo da jetra upotrebljava mast iz tijela (najprije iz mjesta koja su najbliža jetri – trbuh). Zatim tu mast pretvara u glikogen (vrsta šećera koju mišići koriste za energiju) i ketone  – kemijske spojeve kojima se hrani naše srce, mozak i ostali unutarnji organi. Dakle zbog nedostatka energije koje dobiva šećerom tijelo traži zamjenu za potrebnu energiju i nađe je u masti u našem tijelu.

 • Radi potrebnog balansa, logično je da je tada unos masti poželjan, ali ako imate dovoljno svoje, tada ne pretjerujte sa jedenjem (zdravih) masnoća budući da proces mršavljenja tada stagnira.

 • Vrlo je važno držati se vremena obroka. U keto prehrani postoji termin intermittent fasting. To je period posta. Preporuka je 20/4, 18/6, 16/8 gdje prva brojka označava broj sati posta a druga broj sati kada možete jesti. Npr. 20 sati ne jedete ništa a 4 sata vama je dozvoljeni „prozor“ kada to možete. Ovaj termin izaberite sami. Osobno sam koristila OMAD (one meal a day) i nakon dostignutih rezultata prešla sam na period 16/8. Sada konzumiram do dva obroka u periodu od 10 do 18 onda postim 8 sati.

 •  U vrijeme posta tijelo nema dovoljno proteina za obnovu stanica i tada ide u potragu za odumrlim stanicama, te iz njih izvlači najkorisnije, reciklira ih. Na taj način tijelo dolazi u stanje autofagije što znači da se tijelo reciklažom postojećih otpadnih stanica čisti i regenerira.

 • Padom hormona inzulin koji je „najzaslužniji“ za debljanje, pogoduje se hormonu rasta koji utječe na stanični rast i regeneraciju a naročito je zaslužan za rast kostiju i hrskavica.

 • I za kraj: STRES – POVISUJE KORTISOL (hormon stresa). Uslijed stresa kortizol oslobađa uskladišteni šećer zbog potrebne razine glukoze koja je bitna da bi se prevladao stres. Posljedica je, naravno, sporije mršavljenje!

Koje su prednosti keto prehrane?

 1. Smanjenje težine sustavnim sagorijevanjem masti zbog toga jer tijelo ne koristi šećere iz ugljikohidrata za energiju nego masti.
 2. Izniman porast energije i općeg stanja organizma zbog autofagije.
 3. Optimalna upotreba proteina zbog toga jer tijelo ne prima glukozu. Kako je glukoza „kriva“ za oksidaciju proteina sa ciljem njene proizvodnje, a budući je nema u keto prehrani, proteini će se koristiti za druge tjelesne funkcije.
 4. Niska razina inzulina u tijelu zbog smanjenog šećera koje proizvode ugljikohidrati pogoduje rastu „human grow hormon“- to je hormon zaslužan za obnovu kostiju i hrskavice.
 5. Reciklažom nepotrebnih stanica (autofagijom) i stimulacijom “human grow hormona” regenerira se cijelo tijelo i time se dobiva svježi i zdravi izgled kože lica i tijela.
 6. Nikada se ne osjeća glad zbog niske razine inzulina.
 7. Izraziti utjecaj na pozitivno raspoloženje i psihičko stanje.
 8. Iako keto dijeta ograničava unos ugljikohidrata na 5%, nemojte prestati uzimati voće. Određena vrsta voća sadrži ugljikohidrate niske kalorijske gustoće – kao što je spomenuto to je suho voće i orašasti plodovi.

Koji su nedostaci keto prehrane?

 1. Ovaj način prehrane ograničen na 5% unosa ugljikohidrata dnevno ograničava unos voća zbog fruktoze (voćnog šećera). Prijeko potrebne nutrijente koji se unose ugljikohidratima, možete zamijeniti suplementima – biljnim preparatima koji sadrže vitamine i minerale. Izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane na neko vrijeme, organizmu nećete naštetiti. Bitno je koristiti ugljikohidrate niske kalorijske gustoće.
 2. Keto prehrana zahtijeva striktnost a to znači da pravilno koristite period intermittent fasting – preporuka je da u periodu posta treba biti dosljedan i ne unositi hranu. Ako prekršite pravilo, proces mršavljenja će se usporiti.

Nakon ostvarenog cilja, ohrabreni rezultatima, svoju prehranu možete promijeniti u željenom smjeru, uspostavljajući konstantu zdrave i ujednačene prehrane. Naravno u kombinaciji sa redovitim kretanjem.

Moji prijedlozi i alternativna riješenja

Na spomen keto prehrane veliki broj ljudi nevoljko odmahuje glavom i odbija daljnji razgovor jer smatraju da je život bez osnovnih sastojaka na koje smo navikli nezamisliv. Kako zamijeniti paštu, rižu, krumpir, brašno i šećer kada su oni sastavnica naših jelovnika?

Vrlo lako!  Snagom volje i želje za usvajanjem zdravih navika našu svijest i navike možemo okrenuti u smjeru drugačijeg načina pripreme hrane bez osjećaja da smo se nečega odrekli. Da li ste ikada razmišljali zamijeniti npr. lazanje balancanima? Umjesto pšeničnog, koristiti bademovo brašno. Kruh napraviti od lanenog sjemenja. Obrok sa obiljem salate, povrća i mesa ili ribe a koji sadrži 50 grama ugljikohidrata? Napraviti pizzu bez tijesta? Sve se to može, a osjećaj nakon takvog obroka prožimlje neopisivom energijom.

Nakon 10 mjeseci konzumiranja keto prehrane mogu reći da moje zdravlje nikada nije bilo u boljoj kondiciji. Vrlo jednostavno sam se navikla na život sa smanjenim unosom ugljikohidrata i zamijenila ih zdravijim namirnicama. Spontanim prelaženjem na keto prehranu opredjelila sam se na spoj zdravog tijela i njegovanog duha. Uz pomoć vlastite težnje za zdravim načinom života, ostvarujem put prema kvalitetnom i skladnom življenju.

Slijedi članak:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)