Posao
Stil života

Kako raditi na sebi i tražiti posao?

Traženje posla, složiti će se mnogi, nije aktivnost koju treba prepustiti slučaju. Iako su bitne činjenice (npr. ponuda posla) izvan našeg dometa i moći utjecaja, pregršt je stvari na koje, vlastitim trudom, možemo utjecati i stvoriti veće šanse samima sebi. Ovdje sam istaknula bitne aktivnosti koje sam poduzimala u postupku traženja posla i smatram da ih i vi možete primjeniti. Iako ne postoje zacrtana pravila, svaki primjer, ako je njime postignut i najmanji rezultat, pomaže u tom sustavno teškom procesu – traženju posla.

Moji koraci pri traženje posla:

 • Odbijenice, izostanak feedback-a i ostale negativne pojave koje se mogu doživjeti kao ignoriranje prijave, nemojte shvaćati previše osobno. Misao vodilja treba biti: pronaći posao i tu bi vam trebalo biti težište. Bez obzira na količinu poslanih molbi i negativnih odgovora, važno za vas je zaposliti se!

 • Većinu poslodavaoca bih, nakon predane molbe, nazvala telefonom radi „provjere o pristigloj dokumentaciji“. Namjera mi je bila dati im do znanja da postojim! Ponekad bih ostvarila cilj na način da bi me pozvali na testiranje. Konkurencija je velika i zato zahtijeva proaktivnost u traženju vlastitog mjesta pod suncem! U nekoliko navrata nazvala sam direktore škola (za posao pedagoga) kako bi ustanovila koliko je za natječaj zaista bitno iskustvo jer u natječaju piše da nije. Znači opet moj pokušaj „brand awareness-a“. Rezultat: pozvana na razgovor, ali je ipak pobijedio kandidat sa iskustvom.

 • Traženje posla je, naglašavam, izrazito kompleksna aktivnost i zahtijeva ustrajnost. Zamislite sebe u ulozi poslodavca. Vaši kriteriji bi bili isto tako visoki i postavljajući ih prilikom traženja posloprimaca, trebate pokriti široku lepezu zahtjeva radnog mjesta. Iskustvo u ovom slučaju nije bilo bitno, ali sa raspoloživim kandidatima podjednakih kompetencija, presudilo je upravo ono što nije navedeno u natječaju! Iskustvo. Nadam se da ste shvatili smisao.

 • Vrlo je važno proučiti kriterije natječaja: ako piše iskustvo potrebno, tada ga morate imati. Negdje će pisati iskustvo nije važno ali dalje u tekstu napišu: najmanje godinu dana rada u poslovima za koje je natječaj raspisan! Možete se javiti tada, ali pokušajte svojim životopisom iskočiti od ostalih kandidata koje možda imaju traženo iskustvo, a vi ga nemate.

 • Ako je poslodavaoc u blizini ili ako sam zaista „zagrijana“ za neko radno mjesto otišla bih direktno i upitala za moguće nedoumice. Npr. : „Poslala sam dokumente pa  provjeravam da li ste ih dobili“. ;-. Možda ih stavi na vrh…

 • U slučaju da se traži talijanski ili neki drugi jezik koji nije engleski (kojeg svi znamo) tada morate znati taj jezik. Testirati će vas. Budite transparentni i istiniti.

Još malo preporuka za traženje posla

 • Najbitnije od svega: javljajte se na one natječaje koji pokrivaju vaš nivo obrazovanja, znanje, struku i iskustvo. Ako traže ekonomistu, pravnika ili inženjera za radno mjesto administratora za poslove vodoprivrede u općini, znam da nemam što tamo tražiti (ja to nisam). Zamislite kada ljekarna zaprimi životopis građevinskog inženjera. Upravo je to razlog zašto selekcijski postupci ne rezultiraju feedback-om kojeg svi iščekujemo. Za jedno radno mjesto dobivaju previše nerelevantnih molbi. Ako je jedna od vaših nerelevantna u bilo kojem smislu, ostaviti će je sa strane i velika je mogućnost da nećete dobiti nikakav odgovor. Selektiranim odabirom natječaja prema vlastitim kriterijima fokusirajte se na ono što je vama bitno i tražite posao primjeren vašim sposobnostima. Ne morate se javljati baš na svaki natječaj koji je otvoren. Polazite od svojih kvalifikacija i ne podcjenjujte se.

 • Pripremite se za testiranje ili intervju. Jako je važno znati što više o kompaniji kojoj se prijavljujete na natječaj. Proučite sve što možete o njoj na internetu, ako nije naveden izvor literature za testiranje. Potrudite se u tome što je više moguće jer je testiranje važno i daje vam priliku zaiskriti!

Što je još važno za traženje posla?

 • Nemojte tražiti pravdu jer pravda nije presudna za traženje posla. Nitko nije kriv ako u određenom trenutku života nemamo sreće. Usmjerite se na osobni prosperitet jer vam nitko nikada neće pomoći ako to ne učinite sami sebi. Tražite posao i ulažite u sebe istovremeno. Educirajte se i proširite vlastitu vrijednost. Svoje vrijeme traženja posla iskoristila sam za dodatne edukacije: završila sam tečaj za specijalistu internetskog oglašavanja i još uvijek intenzivno učim i produbljujem svoje znanje edukacijama kroz različite platforme. Iskoristite moguće poticaje za dodatne edukacije: ako ste na odlasku iz kompanije raspitajte se o mogućnostima subvencioniranja vašeg daljnjeg školovanja (edukacija, tečajeva i sl). Ako ste prijavljeni na zavod imate pravo na edukacije u sklopu politike zapošljavanja.

 • Možete sami sebe zaposliti ako imate ideju čime se baviti. Naravno nije potrebna samo ideja nego i vaše kompetencije, ustrajnost i poduzetnički duh. Ovo je link na kojem piše sve o tome.

 • Neprocijenjiva vrijednost čovjeka je u dobrovoljnom radu. Mislite li da trenutni status nezaposlenosti ne možete zamijeniti besplatnim radom u neprofitnoj udruzi? Neizmjerna važnost takvog rada pridonjeti će vašoj ukupnoj slici kojom se predstavljate kada tražite posao. Poslodavci su izuzetno naklonjeni kandidatima koji se istaknu volonterstvom. Svaki grad ima Volonterski centar sa bazom u koju se sami možete upisati.

 • Pronalaženje posla zahtijeva proaktivnost. Nemate vremena za tjeskobu jer navedene aktivnosti traže vašu inicijativu i trud. Ako niste dovoljno asertivni, pasivnost će vas dovesti do isto tako statičnih, gotovo nikakvih rezultata!

 • Odustajanje je dozvoljeno jedino u slučaju ako ste pronašli posao!

Možda ste propustili:

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)