OPATIJA
Stil života

Istina o naklonosti cara Jozefa Opatiji

Kako su carevi utjecali na povijest Opatije?

Da li vas je put ikada naveo u visine Alpi, najvećeg europskog planinskog lanca koji se proteže od Slovenije do istočne Francuske? Jeste li imali osjećaj da vas svojom fascinantnom visinom i prividom blizine, kada se putuje uzduž litica, nadahnjuju tako da nehotično pružate ruku kao da ćete dodirnuti površinu stijene?

Zamislite takav krajolik, koji je bio raj zdravog i čistog okoliša, u vrijeme vladavine careva u Austriji. Iz svoje carske rezidencije, bečka je svita redovito odlazila u planine udišući zrak raskošne čistoće alpskog podneblja. Vraćali su se u svoju palaču ozareni i osnaženi čistom planinskom hladnom svježinom.

Kroz povijest Opatije

Nekoliko je važnih događaja kojima se može opisati “carsko” naslijeđe opatijskog kraja:

 • Prvim posjetom Opatiji, sastavnici tadašnje Austro-Ugarske monarhije i kada je ona bila samo jedno malo ribarsko mjesto, bečki su carevi otkrili novu dimenziju zdravog i čistog ozračja. Planinski zrak pomiješan morskim česticama aerosoli navodio je aristokraciju bečkog dvora upravo ovdje, u Opatiju.

 • Do 1844 Opatija je bila sporadično naseljena i to samo u zaleđu. Primorski dio i turizam počeo se je razvijati  dolaskom riječkog trgovca Eugenia Scarpe koji je sagradio villu Angelinu (nazvanu po vlastitoj ženi), davne 1844 godine.

 • Carica Maria Anna, supruga bivšeg cara Ferdinanda I koja je provela u vili Angiolini gotovo tri mjeseca, nakon boravka u Opatiji, preplavljena osjećajima ugode izazvane klimom i morskim zrakom potaknula je ostatak bečke klijentele na česte pohode Opatiji.

 • Austrijanac Friedrich Julius Schüler, direktor Društva Južnih željeznica, isto tako, nadahnut prirodnim skladom planine i mora opatijskog kraja, dovršio je željeznicu od Beča do Matulja. Na taj je način olakšao i ubrzao put do Opatije austrijskom caru Franju Josipu I i ostaloj bečkoj eliti. 1889 Friedrich Julius Schüler je sagradio palaču koja se danas naziva hotel Kvarner i to je najstariji hotel u Opatiji.

 • Političkim previranjima i raspadom Austro-Ugarske, te u periodu prvog i drugog svjetskog rata Opatija je svoj turizam usmjerila u drugom pravcu. Prema dekretu iz 1932 godine potpisanog u Italiji izgubila je status liječilišta i destinacije zimskog turizma postavši mjesto za razonodu i ljetni odmor. Kako bi se zadržao status “perjanice” zdravstvenog turizma, u Opatiji je osnovan Zavod za thalasoterapiju koji je u međuvremenu pretvoren u Bolnicu za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma.

5 najpoznatijih znamenitosti Opatije

Ovaj prelijepi gradić na moru, smješten ispod planine Učka i usječen u Kvarnerski zaljev posebno me je nadahnuo u pisanju ovog posta. Poznata djevojka sa galebom simbol je Opatije, a pjesma Serenada Opatiji je himna ovog grada! Naš poznati pjevač Ivo Robić živio je u ovom kraju i opčinjen njime, opjevao je Opatiju u svojoj baladi.

Znamenitosti Opatije su brojne ali istaknuti ću nekoliko zbog kojih je ona tako “carska”:

 1. Nakon postepene izgradnje hotela i villa Opatija je postala rezidencija austro-ugarskih aristrokrata i prijestolnica zimskog i zdravstvenog turizma. Ljekovite kupke u obliku arkada na čitavom prostoru Opatije pružale su joj vrijednosnu notu liječilišta čime je dostigla visoku stopu posjećenost bogatih turista tadašnje Monarhije.
 2. Utjecaj bečkog carstva oslikan je u impozantnim fasadama hotela i zgrada. Ovdje su arhitekti vlastiti umjetnički izražaj iscrpili do kraja. Svojim su kreativnim idejama  konstruirali figure i fasade u carskom ruhu. Elegancija, profinjenost zgrada i ozračje carske Austrije i danas oslikava Opatiju, koja se, zahvaljujući povijesnom naslijeđu, naziva Carskim gradom. Održavanje zgrada je pod kontrolom konzervatorija jer je Opatija monumentalni spomenik perioda Austro-Ugarske monarhije.
 3. Kralj opatijskih slastica Emile Gerbeaud, u spomenuto doba Monarhije, bio je veliki gastronomski umjetnik koji je ostavio pečat tradicije slastičarstva u opatijskim hotelima sve do današnjih dana. Naime, u hotelu Continental, njemu u čast, ponovno je formirana tvornica čokolade u kojoj se proizvode slatke delicije kreirane rukama slastičarskih virtuoza.
 4. Osebujnost Opatije je u uređenosti parkova Angiolina i Sv. Jakov. Nastali u vrijeme pohoda austrijskih  careva na Opatiju, predstavljaju botanički raj na kojem se nastavljaju njegovati biljke iz različitih krajeva svijeta.
 5. Lungo mare nadaleko je poznata šetnica Opatije. Dužinom od 12 kilometara izvrsna je ruta za opuštajuću turističku šetnju, ali i za yogging. Možda je upravo duljina šetnice razlog zašto u Opatiji nema teretana!

Turizam i zaleđe Opatije

Hoteli su tijekom godine uglavnom otvoreni, ali brojni apartmani i sobe u Opatiji i okolici nude povoljni smještaj. Iako hoteli često iniciraju akcije tijekom godine, isto se tako može provoditi izvan hotelskog smještaja. Turistički radnici ustrajno i marljivo osmišljavaju aspekte zabave i ulažu u imidž Opatije kao kraljice turizma.

Okolica i zaleđe Opatije: Veprinac, obližnji Rukavac, Kastav, Mošćenice i Lovranska draga, biseri su liburnijskog kraja. Kulturni, zabavni i gastronomski užitak koji pružaju u vrijeme ljetnih mjeseci raznoliki su i izvorni kao da ste u srcu Opatije. Poznata Mischellin zvijezdica dodijeljena je upravo jednom restoranu iz tih krajeva.

Opatiju treba doživjeti i možda ćete tada shvatiti tezu da je Opatija Carska ali opet tako jednostavna. Zelena planina Učka sa jedne strane, a morska pučina sa druge: to je slika koju sam vidjela samo jednom negdje na otoku između Španjolske i Afrike…Ostvarite svoj san. Otputujte u Opatiju!

One Comment

 • XMC.pl

  This a great feature. Really Cool. Respect an opportunity to get super stats regarding units blogs and forums, too! I serious like everything about this wundabar artical…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)