hrana
Stil života

Hrana

Mediteranska hrana ili keto prehrana, što je zdravije?

Hrana je zdravlje, život i opstanak. Esencija čovječanstva. Milijune godina održala je ljudski rod na životu i svaka faza ljudskog razvoja povezana je drugačijim poimanjem njene važnosti. Iskonski nagon za prehranom naši su preci zadovoljavali konzumacijom prirodnih namirnica jer u tadašnjem okruženju nije bilo izbora. Postupno se razvijao drugačiji odnos i procesuirana hrana je posljedica toga razvoja.

Teorije hrane unaprijedile su discipline koje prehranu preusmjeravaju na ono iskonsko: prirodno i zdravo. Ono što je u našim genima i što nas je održalo milijune godina!

Nauka je to nazvala dijetom, ali ja bih nazvala životnim stilom. Zar bi nešto što vam donosi dobrobit u životu nazvali dijetom, gladovanjem? Zašto ne bi održali smjer vlastitog stila života zdravim načinom prehrane?

Kao elementarna potreba čovjeka u današnje doba, hrana ipak ima neku drugu dimenziju. Nekada su je ljudi uzimali da bi zadovoljili instinkt za glađu. Gastronomija kao trend uživanja u hrani sve je manje popularna u odnosu na trendove i najnovije teorije o zdravoj hrani. Sve je više reklama o preparatima koje nikada do sada nismo koristili ali svojim otkrivenim svojstvom superfood-a nadilazi naše pojmove o prehrani. Tradicionalne doktrine o tome što je u stvari zdravo zamijenjene su modernim pravcima u prehrani i zdravlju.

U postu o hrani predstavljam teoriju i praktične recepte o nama poznatom mediteranskom bogatstvu izvorno najzdravije hrane na svijetu. Motivirana benefitima keto prehrane koju sama primjenjujem, iznijela sam teze i primjere kroz zanimljive recepte.

Dalje vas očekuju objave:

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)