DUBROVNIK
Stil života

Dubrovnik – expectations vs. reality

Dubrovnik živi svoju povijest

      

Dok razmišljam što napisati o Dubrovniku ne napušta me misao koja mi govori: „Nemoj pisati o Dubrovniku. On je već toliko opisan da svojim savjetima nećeš pobuditi značajan interes čitaoca. Sve o Dubrovniku već je otkriveno i ono što si tamo vidjela, vidjeli su i drugi i pisali o tome!“.

Ideja je intenzivna i zaista je tako ali… Ipak ću nastaviti jer ono što sam osobno doživjela, tada kada sam prošla kroz stara vrata Pile, više je nego magija prošlosti koja me je impresijom srednjeg vijeka jednostavno ostavila bez daha.

Nakon 12 sati putovanja brodom „Marko Polo“ iz Rijeke i zatim, presjedanjem na autobus od luke Dubrovnika do starog grada, jedino što vam može biti na umu je ispustiti teret kofera i odmoriti se. Sobe u kojima smo odsjeli suprug i ja nalazio se u dijelu starog grada i to je za nas bilo posebno uzbudljivo.

Ulaskom kroz masivna srednjovjekovna vrata, otvara se veličanstveni prizor željeznih konjanika kao u nekom epskom spektakl filmu. Uslijedio je duboki uzdah zapanjenosti ovom historijsko-kulturološkom vizijom. Osvijestila me je nesmiljena gužva ljudi i cika, vjerovatno isto tako oduševljenih posjetioca. Pogledom na okolinu shvatila sam da ipak nisam ušla u vremeplov povijesti i da je to samo prikaz povijesti u trenutku sadašnjosti.

Dubrovnik – Stari grad

Što treba znati o Dubrovniku?

Nikada nakon toga nisam se oslobodila dojma i to je ono što Dubrovnik čini posebnim: ulaz kroz stara vrata nakon kojih se prostire slika aleje vitezova u vremenu čelika, crkvenih zidina i kamenitih ploča! Teško je povjerovati da postoji osoba koja nije doživjela vizualni preokret u toj sinergiji prošlosti i sadašnjosti!

Preko poznate stranice booking.com pronašla sam sobu za dvoje sa lokacijom u središtu starog grada. Moram napomenuti da je to bio period prije početka udarne ljetne turističke sezone, 5. mjesec i tada se još može pronaći slobodnih mjesta. Ukoliko ste iz Zagreba na ovome linku se mogu pronaći povoljni aranžmani koji uključuju let avionom iz Zagreba i smještaj.

Dubrovnik je grad spomenik. Prije 30 godina postao je zaštićen UNESCO-vim popisom svjetske baštine. Jedini mediteranski grad od kamena i kamenih ploča iz doba 11. stoljeća  koji je zadržao duh srednjovjekovnog doba i time postao biser sredozemlja.

Oduvijek je odolijevao napadima i ono što je zanimljivo, u vrijeme turske kolonizacije, zbog štita visokih zidina nikada nisu mogli biti napadnuti. Opsada kojom su Turci pokušali zastrašili Dubrovčane spriječena je međusobnim dogovorom o plaćanju godišnjeg danka. Dogovor je postignut, Dubrovčani su nastavili svoju trgovinu a Turci nikada nisu imali priliku uništiti grad i naslijeđenu sakramentalnu strukturu građevina srednjeg vijeka.

Moje preporuke za Dubrovnik

Moj posjet Dubrovniku, osmišljen kombinacijom kulturnih posjeta, kupanja i večernjih izlazaka mogu sažeti u nekoliko prijedloga koje možete iskoristiti radi što efikasnijeg posjeta ovom prelijepom kamenitom gradu.

  • Pokušajte odsjesti u starom dijelu grada, tu je sve pri ruci i gotovo sve ono što ste došli vidjeti nalazi se ovdje. Hoteli i udaljeni apartmani možda pružaju veći komfor, ali došli ste u Dubrovnik! Uživajte na Stradunu.
  • Znamenitosti Dubrovnika su brojne. Moja je preporuka uzeti letak u turističkoj agenciji, pronaći zanimljive sadržaje prilagođene vlastitim interesima i onda krenuti u razgledavanje. Zidine su visoke i izazovne, trebate se penjati i platiti. Svaka je građevina privlačna, napravite sebi plan obilaska.
  • Dubrovnik ima gradske plaže, romantične ali zabavnom i ugostiteljskom ponudom siromašne. Velika plaža Banje je ugodna, pješčana plaža sa svim mogućim ljetnim potrepštinama koje se, naravno plaćaju. Blizu je Straduna i ako ste na odmoru, priuštite si to, vrijedno je.
  • Posjetite Lokrum koji svojim položajem štiti grad od velikih valova južnih vjetrova. Kada ga gledate iz Dubrovnika pomislite kako ga možete rukom dodirnuti. Sjednite na barku i upoznajte prirodne ljepote ovog otočića prekrivenog tropskim i suptropskim biljnim endemima.
  • Kada čujete obavijest o poštivanju pravila da se prioritet šetnje daje isključivo gostima sa kruzera, tada je dobro toga se i pridržavati jer je vrlo velika mogućnost izgubiti se u mnoštvu ljudi.
  • Restorani u Dubrovniku predstavljaju prosjek koji bi trebali popraviti, a cijene su jednostavno previsoke!  Kritika se ne odnosi na njihovu uređenost, izuzetno su dražesni.
  • Pelješki most je sagrađen! Dubrovnik je pristupačniji! Planirajte put jer vrijedi doživjeti ono što možda nećete nigdje drugdje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)