Digitalni nomadi
Stil života

Budućnost radnih mjesta – digitalni nomadi

U ritmu raznih promjena svijet ide naprijed i ako NASA može letjeti na Mars, onda je logično da se nešto promijeni i u području poslovanja i uspostavi tzv. “remote work”. Trendovi rada na daljinu sve se više primjenjuju na našim prostorima i postaju dijelom radnih prava mnogih kompanija. Rekla bih da tome ide u prilog i drastično globalno zagađenje naše planete ugljičnim dioksidom koje najvećim dijelom nastaju kao rezultat ispušnih plinova iz automobila. Vlasti potpisuju sporazume i dekrete o smanjenju CO2 i na taj način stvaraju različite formacije rada na daljinu.

Za vrijeme rada u kompaniji bila sam veliki pobornik i pristalica rada na daljinu. Puno ranije od pojave pandemije potencirala sam i izborila se za povremeni rad od kuće. Posao od kuće u nekim se djelatnostima, samo nekoliko mjeseci prije korona virusa, činio znanstvenom fantastikom, slažete se? Zatečena situacija svima je dokazala suprotno.

Svoj otkaz i papirologiju oko prijave na zavod za zapošljavanje, odjava sa mirovinskog i sve ostalo vezano za otkaz obavila sam online. Naravno jer su službe to omogućile.

Navikom rada od kuće i povremenog rada iz ureda stvorila sam uvjete idealnog radnog mjesta, nažalost sa konačnim ishodom uvjetovanog koronom – otkazom.

Nastavila sam dalje u sličnom stilu. Sjedim i radim od kuće, ali drugi posao.

Ne nedostaje mi ured i mogu ustvrditi da je moja produktivnost sada bolja. Vrijeme odlaska na posao, dosta neizbježnog “praznog hoda”, moje radno vrijeme produživalo bi na desetak sati. Deset sati na poslu, a pet sa obitelji! Naravno, nitko ne može bitno utjecati na komfor koji pruža rad od kuće, naročito oni kojima radne obaveze ne dozvoljavaju rad na daljinu.

Digitalni nomadi – turisti ili radnici?

Svoj posao obavljam prijenosnim računalom, dakle sama riječ sugerira da se mogu „prenositi“ gdje hoću. Da li sam ja digitalni nomad? Nisam jer još uvijek radim sa jednog mjesta, od kuće. Ako otputujem u inozemstvo, da li svoj posao mogu obavljati sa bilo koje lokacije? Mogu ako imam digitalnu vizu! Da li sam onda digitalni nomad? Jesam.

Digitalni nomadi često se spominju u kontekstu turizma jer, za boravak u nekoj zemlji trebaju imati vizu. U Hrvatskoj je ona produljena sa 6 na 12 mjeseci čime doprinosi većoj turističkoj posjećenosti, a digitalni nomadi su naš najnoviji segment turizma.

U Hrvatskoj još uvijek ne postoje tvrtke koje su oformile svoje digitalne nomade. Ljude koji putuju i rade. Za sada to koriste samo poduzetnici i freelanceri koji putuju i obavljaju posao sa različitih lokacija u svijetu. Procjenjuje se da će sve više ljudi raditi na daljinu i da će Hrvatska biti jedna od poželjnijih država za digitalce.

5 osnovnih karakteristika digitalaca

Oni mogu obavljati bilo koji posao: digitalni marketing, web dizajn, dizajn, konzultantski poslovi, treneri, razvojni inženjeri itd. Presudni element za uspjeh u traženju posla je da osoba mora i treba znati što želi raditi, za što ima potencijal i posvećuje se poslu 100%.  Nakon što izabere svoj poziv, rad na daljinu je varijanta koji izabiru oni čiji posao omogućava rad od bilokuda.

Digitalci predstavljaju koncept rada u budućnosti i predstavlja izbor stila života, to nije naziv zanimanja. Ipak, zbog specifičnih karakteristika koje trebaju posjedovati, posao “na daljinu” ne mogu obavljati svi. Nekoliko je ključnih stvari koje određuju kako biti uspješan kao digitalac:

  • Organizacija – oni nemaju fiksno radno vrijeme i zbog fleksibilnosti je potrebna izrazita taktičnost u tome kako organizirati radno vrijeme i, unutar toga, razne konferencije, seminare, opremu, kontakte, mjesto gdje će raditi i gdje će boraviti.
  • Sklonost samostalnom rješavanju problema – bilo koji problem na koji naiđu, usmjereni su sami na sebe i svoju nezavisnost o drugima.
  • Otvorenost i elokventnost – oštroumni su i snalažljivi u komunikaciji sa ljudima, prihvaćaju strance kao bliske sugovornike i prilagođavaju se kulturi i jezicima raznih zemalja.
  • Avanturistički duh – bez temperamenta, entuzijazma i životne vedrine nije moguće samostalno putovati svijetom jer putovanja su često ispunjena pozitivnim izazovima, ali i rizicima.
  • Posvećenost i ustrajnost u radu – bez toga smisao digitalnog nomada nije ispunjen jer on putuje i radi, a rad je njegova primarna djelatnost gdje god se nalazio!

Slijedi post o načinima rada i života digitalnih nomada:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)