pronaći posao
Stil života

5 osnovnih pravila afirmacije na novom poslu

Što sada kada ste pronašli novi posao?

Pronalaskom novog posla postigli ste svoj cilj, ali tu ne prestaju aktivnosti na zacrtanoj strategiji za boljitkom ili toliko željenom promjenom posla. Jasno vam je kako nitko nije predisponiran za određeni posao i nije moguće odrediti dugovječnost radnog mjesta ako na njemu ne težite, barem približno, optimumu koji očekuje poslodavac.

Da, tek tada kada ste potpisali ugovor slijedi nova faza: dokazivanje i bitka za opstojnost i vlastiti prosperitet. Zamislite da ste već bili u radnom procesu i to puno godina. Dugogodišnjim radom na jednom poslu postajete stručnjaci, specijalisti, veterani i reklo bi se da posao možete obavljati već i lijevom rukom! Cijenjeni ste kao znalac i vašu ekspertizu trebaju mnogi kolege…

kolege

Pronašli ste novi posao, a ne znate kako se postaviti? Zapamtite: vi ste u percepciji svojih novih kolega „novi“. Ranije spomenuti eksperti i znalci sada su sa druge strane, a vi ste novak. Pretpostavka je da ste pronašli posao koji niste radili do tada iako posjedujete kvalifikacije, ali to važi i da jeste. U oba slučaja postoje korisna pravila koja će vam pomoći u toj, nimalo jednostavnoj situaciji, prihvaćanja vaših radnih sposobnosti od strane novog poslodavaoca:

  • Strpljivost – To je vrlo tražena osobina. Ne previše upadljivim stavom o poznavanju posla i ne prevelikim prohtjevima oko radnih i materijalnih prava ostavljate dojam ustrajne, velikodušne i taktične osobe. Nitko neće zamijetiti vaše kompetencije, znanje i sposobnosti ako su nametljive, naglašavane i isticane bez razloga. Tek ste u fazi dokazivanja, dozvolite im da sami to uoče, a hoće ako ste fokusirani na posao.
  • Kompromis – Što je više moguće budite pozitivni prema zahtjevima za promjenom smjene, radnim vikendima, radnim praznikom i slično. Ponekad će vas zateći nalog za prekovremenim radom, ne odbijajate ga! Jasno vam je da ste novi, zar ne?

  • Pozitivan odnos sa svim kolegama – Nije potrebno naglašavati koliko je važan pozitivan i profesionalan odnos sa vašim novim kolegama. Konflikte (konstruktivne) mogli ste si dozvoliti na starom poslu, sada : NE, NIKAKO! Svatko ima pravo biti drugačiji, a vama je važno prihvatiti situaciju kakvu ste zatekli. Vaša je misija odraditi posao najbolje što možete!

Što znači “osam sati”?

  • Posvećenost poslu – Posvećenost poslu ne znači da ste tamo kada ne treba jer imate potrebu ostati duže, a kada vas zatrebaju vi ne možete, jer zaista ne možete. Ono znači da razumijete prioritete samog poslovnog procesa i svoj posao usmjerite ka tome. Osmosatno radno vrijeme dovoljno je za obavljanje posla, zakon je to odredio i nema potrebe „rastezati“ i zbog toga isticati svoju odanost. Prekovremeni su sati propisani zbog poslovne uvjetovanosti i tu možete iskoristiti svoju naklonost novom poslu. Ništa što je pretjerano nije dobro prihvaćeno u ovoj početnoj fazi!

  • Težnja za učenjem i radoznalost – Novi posao, nove „brige“! Ovo „brige“ odnosi se na znanja koja morate steći da bi obavljali svoj novi posao. Ova aktivnost zahtjeva izrazitu proaktivnost, opet naglašavam, ne previše nametljivu (biti će vremena za nametljivost, kada postanete znalac!). Učite, čitajte, ne preskačite treninge i edukacije. Samo radoznalošću možete širiti svoje horizonte, ali ponajprije spoznajte važnost prioriteta u poslu i slijedite ih.

Sretno!

Slobodno čitajte postove o poslu:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)