Stil života

4 važna faktora uspješne prezentacije kod traženja posla

Uspješna prezentacija u borbi protiv konkurencije

Na ovome linku je određen broj portala za traženje posla. Osobno sam najviše koristila platformu HZZZ-a, portal Moj posao i Linkedin. Obavezno bih „pretresla“ i službeni list narodne novine. U svakoj platformi ili portalu (Moj posao, Posao.hr, Linkedin, Hzzz, Jooble itd.) možete postaviti svoj profesionalni profil i navesti poslove koji vas zanimaju. Personaliziranjem statusa olakšali ste si put uspješne prezentacije kod traženja posla. Puno je lakše kada na mail stižu automatske obavijesti o otvorenim radnim mjestima koje u potpunosti ili približno odgovaraju vašem obrazovanju i iskustvu.

Kako sam tražila posao?

Važno za uspješnu prezentaciju – životopis i motivacijsko pismo

1. Prvi korak ka uspješnoj prezentaciji je dostava dokumenata. Postoje različite forme pisanja životopisa, sa predefiniranim template-ima, u wordu i na razne druge načine. Ukoliko ste skloni kreativnosti i želite dodati notu umjetnosti tada možete koristiti platforme kao što je Canva (brojne mogućnosti dodavanja boja, stila i predložaka), Envato elements, sa velikim brojem besplatnih verzija na internetu na kojima je bezbroj mogućnosti umjetničke vizualizacije dokumenata, Wix koji na jednostavan način omogućuje kreiranje web stranice i pruža priliku sastavljanja životopisa, a stranica tada predstavlja njegovu dodatnu vrijednost. Nadalje tu su alati Resume.com gdje preuzimanjem slika, grafika i sl. možete izraditi vizualno vrlo kreativan CV, zatim VisualCV, CV Maker i ostali.

Moja preporuka za pisanje životopisa i molbi je portal Europass . To je službena stranica Europske unije. Registracijom ulazite u forme predefiniranih obrazaca i tu ih spremate u knjižnicu. Obrasci su prilagođeni europskoj formi pisanja životopisa i motivacijskog pisma, možete otvoriti svoj profil i konkurirati na tržištu rada Europske Unije. Razlog zašto ga ističem je i taj što poslodavci vrlo često navode da je životopis potrebno kreirati upravo u ovoj formi – Europass!

Dokumentaciju prije predavanja provjerite više puta. Napisan životopis koji je pohranjen u vašu bazu ili, kao što sam osobno spremala u knjižnicu Europass-a, ponekad je potrebno ažurirati i prilagoditi natječaju. Vrlo je bitno navesti tečajeve koje ste završili prilikom evaluacije vlastitog obrazovanja. Ako ste na bilo koji način promijenili određenu situaciju u svom životu, a bitna je za predstavljanje, nemojte zaboraviti time osvježiti svoj CV. Ponekad je kod prijave na više vrsta natječaja pomalo zamorno, svaki put ulaziti i mijenjati pojedine stavke, ali samo tako možete biti sigurni da ste ispravno odradili taj dio posla – kreirali jedinstveni CV koji u potpunosti preslikava vaš trenutni status.

Proučavajući tehnike pisanja rečenica u životopisu naučila sam važno pravilo: manje je više! O svakoj kategoriji u životopisu upišite podatke u najviše tri opisne rečenice, i to vaša najveća dostignuća. Relevantnost (podudaranje sa traženim radnim mjestom) igra veliku ulogu. Pri tome koristite jednostavne riječi koje vas opisuju kao iznimno profesionalnu, timski usmjerenu, jezično elokventnu itd. osobu!

Kako se uspješno predstaviti motivacijskim pismom?

Motivacijsko pismo – to je vaš profil kojim se opisno prezentirate mogućem poslodavcu. Stavite se u poziciju onoga tko čita i pođite od činjenice da ste vi u stvari onakvi kakvim vas drugi vide a ne onako kako se vidite sami! Nitko ne voli čitati “litanije” u motivacijskom pismu, stoga se fokusirajte na bitno:

  • predstavite se imenom prezimenom i završenim obrazovanjem,
  • navedite razlog zašto se javljate na natječaj ( npr. ostali ste bez posla i sada tražite novi, želja za promjenom posla, ambicija zbog napredovanja, i slično),
  • opišite (ukratko) svoje poslovne sposobnosti i dostignuća na način da se podudaraju sa traženim uvjetima radnog mjesta i na kraju
  • riječi pozdrava sa napomenom da se nadate pozivu na razgovor kako bi predstavili sve o vašim sposobnostima!

Veliku vrijednost pismenoj prezentaciji dati će npr.: Nagrade koje ste tijekom života sticali na bilo kojem polju. Vrlo je bitna i preporuka, tražite je kada odlazite iz kompanije. Priložite sve ono što smatrate mjerodavnim za optimalno predstavljanje (volonterski rad, potvrde o nekom sportskom takmičenju, određenom dobrom djelu koje ste slučajno u životu napravili, novinski članak gdje nešto piše o vama).

Kreativnost u traženju posla

2. Za uspješnu prezentaciju važno je biti online prisutan. Aktivno koristim društvene mreže: Facebook, Instagram, Twiter, YouTube i puno kontakata i informacija stekla sam zahvaljujući njima. Najvažniji je onaj profil na Linkedin-u. Ovdje vas poslodavci mogu pronaći i ponuditi posao. Ako imate dobro razrađen životopis (po mogućnosti na engleskom) tada možete biti meta brojnim poslodavcima.

Izrazite se kreativnošću. Pisanje blogova je izvrstan vid prezentacije. Kroz pisanje izražavate svoje misli, interes za nečime. To je dnevnik gdje pismenim izražajem možete dokazati svoju maštovitost . Jako je važna dimenzija kreativnosti kojom podižete svoje izglede za zapošljavanjem. WordPress, Wix, Google site, samo su neki od resursa gdje možete besplatno kreirati svoj blog.

Svako vaše postignuće ili rad na internetu obavezno priložite ili navedite u svom životopisu.

3. Održavajte kontakte sa ljudima, prijateljima, poznanicima i ne prekidajte ih nikada. Oni su vrijedan resurs u pribavljanju informacija i pomoći će vam pri traženju posla. Čovjek je društveno biće i samo međusobnom interakcijom može doći do korisnih podataka. Društvene mreže su danas velikim dijelom zaslužne za širenje kruga prijatelja, učlanjenja u grupe sa kojima se možete povezivati zajedničkim interesima. Tu se i uči: puno informacija sam saznala upravo u facebook grupama.

You will Never Get a Second Chance to Make a First Impression

— Andrew Grant

4. Odlaskom na testiranje ili intervju važno je – biti reprezentativan.  Nitko vam neće zamjeriti dolazak na intervju u trapericama i tenisicama. Jedina vaša briga je biti odmjeren u razgovoru, ne koristiti previše „teške“ riječi kojima ne možete odrediti kontekst. Budite prirodni i pripremljeni: osigurajte se znanjem o tvrtki i poslu na koji se javljate. Intervjui su usmjereni na pitanja koja su značajna za uspješno obavljanje određenog posla. Odijelom, kravatom ili sličnim, bez dobre pripreme i neprirodnim stavom i ponašanjem nećete biti naročito impresivni!

Pročitajte ovaj post:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)