seo marketing
Internet marketing

Kako SEO mijenja način na koji razmišljamo i pišemo?

Postupci SEO optimizacije

Pisanje teksta predstavlja interpretaciju naših misli, vizija i spoznaja. Pišući i sama često zaronim duboko, toliko da vrlo lako izgubim nit zamišljene ideje. Vraćam se u realnost, ispravljam i prilagođavam osmišljenoj tezi. Ponekad je teksta puno, previše, uskladi se to, ali što sa napisanim? Nitko ne čita. Toliko nastojanja, truda oko ispisivanja, pronalaženja sinonima, riječi i simbolike, a sadržaj ostaje nepročitan. Niti jedan “like” . Kako to?

Optimizacija sadržaja najvažnija je marketinška aktivnost, a uskoro će vam biti objašnjeno zašto.

Optimizacija se sprovodi na dva načina: ONSITE I OFSITE i o kvaliteti njihove provedbe ovisi njena uspješnost.

ONSITE kao što sama riječ kaže, sprovodi se direktno na samom web sjedištu. Optimizacija web sjedišta podrazumijeva uređivanje sadržaja, informacijsku arhitekturu i navigaciju. Optimizacija se, dakle, obavlja u sadržajnom i u tehničkom smislu.

Sadržajna optimizacija ili SEO

SEO proces je ONSITE optimizacija sadržaja web sjedišta a to se odnosi na objave i sadržaj stranica, sadržaj poveznica, naziva stranica i semantiku.

Ovisno da li optimiziramo postojeće web sjedište ili kreiramo novo u procesu SEO optimizacije koristimo četiri osnovne faze:

1. Priprema i upoznavanje sa sjedištem –  određujemo ciljeve web sjedišta koji trebaju biti usklađeni sa ciljevima poslovanja. Upoznaju se proizvodi i usluge, kreiraju persone, kojima se na ispravan način utječe na posjet web stranici, njihov kupovni put, ciljanu publiku, koriste se alati za pronalazak ključnih riječi kao najvažnijeg faktora optimizacije sadržaja.

Korištenjem Google analitics alata za mjerenje rezultata  dolazimo do informacije tko su posjetitelji web-a, od kuda dolaze, što rade i koliko vrijede. To nam omogućava optimizirati strukturu web-a i sadržaja i približiti ga potencijalnim kupcima.

2. Analiza postojećeg stanja – utvrđujemo koja je pozicija web sjedišta u rezultatima pretrage, tj. koliko je indeksirana, kakva je struktura web-a i url-ova unutar sjedišta. Pri tome koristimo metode i alate koje nam pomažu optimizirati postojeći sadržaj i omogućuju nam pripremiti komunikaciju na drugim marketinškim alatima: Search engine health check i Google search consola .

Što nakon analize?

3. Provedba optimizacije – nakon utvrđivanja i definiranja ciljeva, ciljane publike i ključnih riječi odrađujemo analizu korisničkih upita korištenjem Ad preview alata u cilju pripreme relevantnog sadržaja i promjene strukture web-a.

4. Mjerenje i analiza rezultata – cilj nam je mjerenjem i analizom rezultata mjerenja postići efikasnost sprovedenih mjera optimizacije kako na tehničkom tako i na sadržajnom polju web-a. Istražujemo broj ključnih riječi i izraza koje su relevantne za pretragu, što korisnici rade na web-u i na taj način utvrđujemo daljnje korake optimizacije.

Ovaj proces nije konstanta nego kontinuirana kombinacija svih tih procesa i u pronalaženju najboljih rješenja mjerimo, uspoređujemo i poboljšavamo web koji treba biti u službi poslovanja, rezultata i rasta.

Faktori uspješne optimizacije sadržaja:

  • Struktura url – direktna uloga u pozicioniranju sadržaja gdje ispravnim struktuiranjem url-a možemo postići visoki rang u rezultatima pretrage. Što je to ispravno strukturiranje url? Deskriptivni url u ovom slučaju može pomoći tražilicama lakše indeksiranje.To znači skraćivanje url-ova do one mjere do koje će biti prikazan na tražilici ( kod dugačkih url-ova, tražilica neće pokazati cijeli url), adekvatno koristiti ključne izraze ili riječi povezane sa sadržajem, ispravno koristiti znakove umjesto razmaka itd.
  • Oznaka title – odnosi se na  naslov svake stranice. Oznaka title mora biti: 1. jedinstvena na razini web sjedišta (ne smije se ponavljati jer tražilica tada ne može znati koji sadržaj opisuje temu), 2. Duljina znakova je od 50-70 znakova (nakon 70, sadržaj se prekida i neće biti prikazan), 3. kod kreiranja naslova stranice važno je bitnije riječi ili izraze staviti na početak jer se tim riječima tada daje veća važnost (na početku jedinstveni sadržaj a crticom razdvojen, nakon toga, vaš brend.

Sadržaj

  • Kategorizacija sadržaja – neovisno o tipu web sjedišta sadržaji trebaju biti tematski grupirani u kategorije kako bi se količina sadržaja i preglednost što bolje odrazili na korisničko iskustvo. Potrebno je imati što jednostavniju strukturu kategorija kako bi url-ovi bili što kraći link na url i sadržaj kategorije koji će što jednostavnije opisivati sadržaj unutar te kategorije. Kategorizacijom sadržaja optimiziramo url-ove.
  • Meta description – kada netko postavi upit u tražilicu u rezultatu pretrage pojavi se naslov, url (adresa naslova) i opis rezultata. Kako možemo utjecati u ovome smislu? Na opis (deskriptor) koji se prikaže kao dio rezultata pretrage. U deskriptoru je bitna duljina riječi koja ne smije prelaziti 16 znakova. U sadržaju opisa trebaju biti relevantne  riječi koje su u sadržaju teksta i na taj način možemo utjecati na višu poziciju našeg web sjedišta u rezultatima pretrage.
  • TTFB (time to first byte) ili vrijeme učitavanja sadržaja – ovisi o brzini veze između klijenta (google) i servera na kojem se nalazi web sjedište, koliko je server na kojem se nalazi vaše web sjedište opterećen i brzini sustava za upravljanje sadržajem. Što je TTFB kraći to je pozicija u tražilici bolja.

Ključni alati u optimizaciji:

Google analytics google-ov alat za prikupljanje i analizu podataka o aktivnosti posjetitelja web sjedišta. Njime želimo doći do saznanja tko su naši posjetitelji, što rade na web sjedištu i koliko vrijede.

Search consolealat kojim dolazimo do podataka o tome koliko je stranica našeg web sjedišta indeksirano. Isto tako koristimo je za analizu za koje upite od strane korisnika google-a su prikazane upravo vaše stranice, na kojoj poziciji i koliko su puta „klikane“ unatrag 90 dana.

Alati za ključne riječi

U pripremi sjedišta ključno je poznavanje korisnika jer ukoliko znamo segmentaciju korisnika, znamo i što on upisuje u tražilicu (ključne riječi i izraze).

U praksi je dokazano da ključne riječi koje smatramo traženima uopće to nisu, kao i ključne riječi na tržištima o kojima ne znamo ili čiji jezik ne poznamo. Alati koje koristimo u istraživanju relevantnih ključnih riječi pomažu u tome i to su:

Google trendsservis kojim ćemo doznati informacije o trendovima nekog upita u određenom vremenskom periodu. Radi se o pronalasku ključnog trenutka u kojem se ostvaruje najveći broj upita na neku temu.

Keyword planernajčešće se koristi u istraživačkim kampanjama, ali i u optimizaciji sadržaja web-a  na taj način da nam za danu temu daje vezane pretrage kao i broj pretraga unazad 12 mjeseci.

Što je to tehnička optimizacija?

Tehničkom optimizacijom omogućujemo indeksabilnost i čitljivost sadržaja. Indeksabilnost je pronalažljivost svih web stranica na web sjedištu a postiže se čitljivošću. Naime, algoritmi pri indeksiranju (pronalaženju) vašeg web sjedišta kada netko postavi upit na tražilici, „skenira“ samo tekst koji nadalje, gmizanjem uspoređuje i povezuje url-ove i linkove te pronalazi relevantan tekst.

Zapamtite! Samo tekst se može indeksirati i algoritmi google-a ne prepoznaju SMISAO teksta ili nekog drugog medija nego samo TEKST. Da bi indeksirale sadržaj, tražilicama moramo omogućiti pristup tom sadržaju.

Optimiziranim linkovima omogućavamo siguran pronalazak stranica web sjedišta od strane algoritama koji će tražiocu informacije prezentirati sadržaj koji on želi, a to je vaš web?

Dakle tehnička optimizacija ONSITE podrazumjeva planiranje strukture web-a, planiranje i odabir sustava za kreiranje web-a, izrada mape sadržaja itd.

OFSITE optimizacija

To je način poboljšanja izvan web sjedišta a sastoji se u partnerskoj komunikaciji. Radi izgradnje mreže linkova prema vašem sjedištu, komunikacija na društvenim mrežama itd.

Važno je dobiti poveznicu, zatim dobiti je sa relevantnog sadržaja, sa domene sa reputacijom. Bitno je ključnim riječima linkove voditi u dubinu sadržaja i da ga dobro opisuju.

Link bilding pomaže našim web sjedištima izgraditi važnost dajući impuls tražilicama za visoko rangiranje na stranici rezultata pretrage. To ovisi, dakako o broju poveznica koje vode na naše sjedište, kvaliteti dolaznih poveznica.

Važan je sadržaj poveznice – što se nalazi na adresi navedenoj u atributu href.

Kao što je napisano važost našeg sjedišta kojim utječemo na rang u rezultatima pretraga je u broju i kvaliteti linkova. Najstarija metoda je recipročnost poveznica. Vlasnike web sjedišta pitamo za kreiranje linkova na naše web stranice i mi uzvračamo na isti način. Na našem web sjedištu objavljujemo linkove prema njihovom.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)