tečaj internet marketinga
Internet marketing

Online tečajevi internet marketinga

Formalne edukacije internet marketinga u informatičkim školama pružaju isključivo bazično znanje. Nakon takve edukacije, bez daljnje samoinicijative i aktivnog obrađivanja ove materije, ostati ćete na razini početnika sa radnom skicom po kojoj ćete znati što treba raditi ali nećete znati to primijeniti.

Ukoliko se odlučite na praktičnu primjenu znanja, osigurajte si potrebno vrijeme za samoučenje jer se možete izgubiti u grotlu raznih informacija. Mnoštvo online tečajeva za internet marketing može vas dovesti u zabludu i nedoumicu oko izbora primjerene edukacije. Niže su navedeni primjeri kojima sam se služila u online savladavanju znanja iz internet marketinga.

Platforme za online tečaj internet marketing

Internet marketing je vrlo opsežna problematika i zaista je potrebno sustavno učenje, usavršavanje i praćenje jer se novosti često produciraju i na dnevnoj bazi. Navela sam resurse koje sam i sama koristila i dalje za njima posežem. Navedene su i preporuke nekih online platformi koje smatram vrijednim doprinosom u širenju vlastitog znanja i sticanju praktičnog iskustva.

Online nastava za digitalno oglašavanje u trajanju od 3 mjeseca u jednoj od informatičkih škola

Za početnike je ovo dobro osmišljena edukacija, ali je nakon tečaja potrebno širenje osnovnog znanja. Koncipiran je po poglavljima i na taj se način dobije matrica teorije digitalnog oglašavanja. Bez obzira na neizmjerno veliki trud učitelja ipak ne treba očekivati da će netko, nakon 120 sati, prenijeti znanje kojim se odmah postaje vrsni stručnjak. Za to je potrebno definirati korake daljnjeg učenja i praktične primjene znanja i to svakodnevno. Stjecanjem iskustva dobije se i sposobnost kada možete odvagnuti što je u Internet marketingu zabavno a što nije.

Algebra je u okviru hrvatske inicijative za sticanjem digitalnih vještina i novih kvalifikacija na tom polju, u suradnji sa Microsoft-om i Linkedin-om, započela besplatan e-learning za neka zanimanja. Ako smatrate da vam ipak bolje “sjedaju” druga digitalna zanimanja na ovome linku možete tražiti informacije i poduzimati korake za razvoj svojih sposobnosti.

Moji odabiri online tečajeva za internet marketing

Hub – Hubspot je platforma za proizvode i usluge na području inbound marketinga. Blogovima i besplatnim tečajevima omogućuje sticanje znanja i certifikata o različitim strategijama, alatima i kanalima digitalnog marketinga. Platforma je usmjerena na rast poslovanja tvrtki i u tom smislu ima raznovrstan sadržaj sa savjetima o digitalnom marketingu. Važno za napomenuti je i činjenica da nakon položenog tečaja dobijete certifikat. Isti vrijedi godinu dana nakon čega se, zbog sustavnih promjena na području marketinga, treba ponovno polagati.

Linkedin – Linkedin na svojim stranicama ima na raspolaganju razne tečajeve koji omogućavaju razvoj vlastitih vještina. Za područje internet marketinga zahvaćen je svaki njegov dio (internet marketing za početnike, SEO oglašavanje, društvene mreže, google ad, analytics itd.). Možete vježbati i na praktičnim primjerima u Analytics-ima, google ads-ima i dizajnirati pomoću Adobe paketa.

Udemy – Ovdje su plaćeni tečajevi gdje po vrlo niskim cijenama možete dobiti kvalitetnu edukaciju. Niska cijena nije uvjetovana nekvalitetom nego potrebi za stvaranjem što više potencijalnih polaznika. Kada kliknete na tečaj koji vas zanima, a njegova je cijena visoka (oko 150 $) ubrzo će vam na mail stići reklama sa istim tim tečajem po drastično sniženoj cijeni. O njima dijelim stav da je to baza sa vrlo kvalitetnim i sistematičnim edukacijama. U sklopu pojedinih tečaja postavljeni su i resursi u obliku pawer-point prezentacije ili materijala sa proširenim informacijama koje dodatno doprinose stečenom znanju. Neke edukacije, što ovisi o predavaču, sadrže i popratni materijal sa mogućnošću izbora jezika (npr. hrvatskog). Koristila sam 10-ak njihovih edukacija za internet marketing. Svi kupljeni tečajevi ostaju u vašem vlasništvu doživotno. U tražilicu ukucajte što vas zanima i pronaći ćete mnoštvo tečajeva prilagođenih svojoj razini znanja.

Campster – Podjednako kao i Udemy, Campster je mreža provjerenih edukacija od strane stručnjaka. Isto kao Udemy, cijena tečaja je podložna sniženjima, izražena u kunama. Edukacije su interaktivne, što znači da možete postaviti pitanje i odgovor će vam stići u roku od nekoliko sati. Pohađaju se prema vlastitom tempu i mogu im se pristupiti u vrijeme kada vama odgovara.

Slične platforme

Coursera – u suradnji sa 200 vodećih sveučilišta i tvrtki kreirali su primjerene edukacije za sve one koji žele proširiti svoje znanje na određenim područjima. Coursera pored besplatnih, nudi i opcije plaćenih specijalizacija i certifikata. Te su opcije grupirane tematski i traju po nekoliko mjeseci. Npr. za digitalni marketing “specijalizacija” traje do 8 mjeseci i raspoređena je u 6 tematskih cjelina. Uključen je i praktični dio što znači da sudjelujete u izradi vlastitog projekta. 7- dnevni besplatan period korištenja ove specijalizacije nudi opciju gdje možete utvrditi da li želite nastaviti slušati ovu edukaciju bez sticanja certifikata i koristiti besplatan tečaj i bez sticanja prakse. Drugi način je nastavak edukacije uz plaćanje gdje možete koristiti brojne materijale i primjenu u praksi unutar plaćene opcije gdje, nakon završetka specijalizacije, dobivate zasluženi certifikat.

Edx, Skillshare su vrlo slične platforme prethodno spomenutim.

Lynda.com u suradnji sa Linkedin-om predstavlja već spomenutu bazu učenja putem Linkedin platforme.

Seo tečajevi

Moz.com – idealna platforma za učenje SEO tehnika za početnike sa temeljitim opisima i vrstama strategija SEO procesa. Isto je tako i baza znanja za naprednije korisnike.

Ahrefs i Semrush – svaki za sebe, osim što predstavljaju alate za SEO, imaju brojne video zapise i youtube kanale na kojima pružaju mnoštvo korisnih edukacija i noviteta na području digitalnog marketinga.

Ostali resursi za online učenje internet marketinga

Youtube kanali kao potpora u učenju, Facebook grupe kao support gdje možete postavljati pitanja o svemu što se tiče tematike grupe, razni blogovi o internet marketingu i knjige koje možete pronaći na internetu smjernice su koje će vam održavati postojeće znanje i omogućiti stjecanje novih informacija.

Blueprint – Besplatna stranica za edukacije o facebook oglašavanju i certificiranje nakon završenih edukacija. To je ujedno platforma za učenje i praćenje svih novosti na području društvenih mreža.

Besplatni ili plaćeni tečaj? Odgovor se krije u vama i vašoj procjeni vlastitih sposobnosti i vještina. Razina vašeg predznanja odrediti će da li je dovoljno samoučenje ili vođeno učenje. Da li ćete ipak uložiti u svoje znanje ili ste dovoljno snalažljivi kretati se u prostranstvu informacija o digitalnom marketingu. Certifikati koje možete sticati prilikom edukacija manje su vrijedni od “primjenjivosti” znanja koje ste stekli.

Savjete koje dijelim, proizlaze iz osobnog iskustva tako da isti ne trebaju biti primijenjivi na vaše. Započela sam sa internet marketingom na način gdje sam samostalno proučavala pojedine segmente, ali sam i uložila u poneku edukaciju jer plaćeno ipak ima određenu vrijednost u tom recipročnom odnosu pruženog i primljenog znanja.

Možete pročitati i ovo:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)