moć fotografije u marketingu
Internet marketing

Moć fotografija u marketingu

Fotografija u marketingu vrlo je moćno sredstvo komunikacije. Slika vrijedi 1000 riječi tako da je bilo kakav content na internetu bez vrijednosti koju predstavlja fotografija, nezamisliv.

U komunikaciji sa gledateljem fotografijom prenosimo naše ideje u cilju poticanja na njegovu reakciju. Ako je predočavamo u internet marketingu, tada je naš cilj da fotografija ispriča svoju priču i motivira gledatelja da postane korisnik, kupac naših usluga ili proizvoda.

U marketingu je SEO proces najvažniji, a fotografija svojom autentičnošću nije dovoljna ako nije optimizirana.

Kako se optimiziraju slike na web-u?

  • Namjena fotografije je “razbijanje” teksta u cilju što bolje optimizacije cijelog contenta. Preporuka je umetati je na svakih 360 riječi (okvirno). Samo ona objava sa naslovnom slikom koja se vodi pravilom da slijedi naslov i pripadajući sadržaj natjerati će čitaoca da klikne na nju. Ona je dio contenta i ne možemo zamisliti pisanje sadržaja na webu bez dokumentiranog slikovnog sadržaja zvanog fotografija!

  • Izvornost same fotografije je neprocijenjiva i čitaoci vrlo brzo otkriju njenu autentičnost. Postoji veliki broj platformi za “skidanje” fotografija koje imaju plaćenu i besplatnu verziju. Izaberite Envato Market, Unsplash, Pixabay, Flickr, Canva itd. Sve su to resursi sa bezbroj fotografija, ikona, videozapisa, kolaža, postera i brojnih drugih vrsta slikovnih efekata uz koje našoj web stranici dajemo estetsko vizualni identitet.

  • Optimalna brzina učitavanja osnovno je pravilo svakog web-a. Pri tome svakoj slici treba odrediti njenu veličinu i veličinu datoteke uz zadržavanje njene kvalitete. Razlog tomu je poboljšanje brzine učitavanja stranice, a samim time i veći rang na stranici rezultata na google-u. Pored brojnih softvera plaćenih i besplatnih koji ipak zahtijevaju određeni stupanj snalažljivosti za uređivanje slika (photoshop, gimp, pixlr itd.) postoje i web aplikacije koje jednostavnim funkcijama predstavljaju vrlo pristupačan uređivač za početnike: resizeimage.net , webdesigner.withgoogle.com i Canva. Omogućuju ručno upisivanje širine (osobno koristim i uvijek upisujem 950 – tada se drugi dio upisuje automatski).

  • Bitno je odabrati ispravan format slika a to je JPEG, PNG I GIF od kojih se najviše koristi JPEG. Optimizacijom najmanje gubi na kvaliteti, dok je PNG najkvalitetniji format, ali ima veću datoteku – koristi se za Logo. GIF je format za animacije, ima samo 256 boja. Kompresija predstavlja smanjenje datoteke slike, ali naša je želja izgubiti što manje na kvaliteti slike. Upravo navedenim programima možemo komprimirati sliku uz zadržavanje visokog postotka kvalitete. Sa programima za početnike, ona se može suziti i zadržati kvalitetu do 60%.

Što dalje sa fotografijom

  • Nakon što smo odabrali sliku, reducirali veličinu i komprimirali sliku trebamo je optimirati u samom CMS-u: upisati ključnu riječ u opisu, naziv slike treba što smislenije predstavljati predočenu sliku, obavezno postaviti opis u ALT atribut koji najviše od svega doprinosi da se slika pronađe u tražilicama. Bitno je postaviti ključne riječi u opisu, nazivu i alt atributu.

  • Slike je poželjno postaviti u mapu web lokacije (SITEMAP) jer će se tada u pretraživačima, kada netko pretražuje slike, ista brže pokazati, a time doprinosi i većoj mogućnosti otkrivanja vašeg web-a.

Slika vrijedi 1000 riječi, ali sadržaj koji je prati vrijednost je na koju posebno moramo obraćati pažnju. Rezultati SEO procesa i uspon na vrh rezultata pretrage čekaju se dugo, ali kada se jednom pokažu, neopisiva je sreća i nagrada za naš trud.

One Comment

  • productoras de video

    This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)