facebook oglašavanje
Internet marketing

Zašto je Facebook najučinkovitija marketinška platforma?

Svrha svakog oglašavanja je optimalni omjer vremena i novca koji donosi rezultat u vidu prodaje i angažmana publike. Gledajući sa prodajne strane, možemo reći da su google ads-i usmjereni na direktnu prodaju, dok je facebook oglašavanje platforma za indirektnu prodaju. Pitate se što to znači?

Facebook je društvena mreža i tamo smo uglavnom radi “društva” i druženja, umrežavanja…nismo ciljano usmjereni na traženje određene usluge ili proizvoda i zbog toga možemo reći da korisnici facebooka nisu direktni kupci. Zašto su indirektni? Zato jer facebook predstavlja potencijal za prodaju, a broj facebook korisnika je velik. Kako predstavlja potencijal? Privlači publiku objavama i oglasima!

U usporedbi sa google ads-ima, gdje su sastavni dio oglasa ključne riječi koje ponekad mogu biti (ovisno o branši) vrlo skupe, na facebook-u ciljamo kupce prema interesima i ponašanju što jamči jeftiniji i potencijalno veći angažman publike, pa tako i prodaje. Kreiranje i uređivanje publike (Facebook audiences) omogućuje ciljanje korisnika prema interesima, demografiji, lokaciji, poduzetim radnjama na vašem web sjedištu, angažmanu na aplikaciji i sl.

Temelj svakog poslovanja je prodaja naših usluga ili proizvoda, a ključno u marketingu je “funnel” (lijevak). Postavka biznisa bazira se na lijevku koji predstavlja proces (kupovni put) kroz koji prolazi svaki kupac ili korisnik.

Primjer kupovnog puta

 1. Prikazana reklama

 2. Kupac se zadržao na reklami

 3. Kupac kliknuo na CTA, npr. web sjedište

 4. Kupac pregledao sadržaj, više stranica

 5. Kupac dodao u košaricu

 6. Kupovina

Kod definiranja funnel-a ovaj primjer ne treba nužno predstavljati pravilo. Bitno je postaviti lijevak čime se definira temelj poslovanja i jedino na taj način dolazimo do prihoda. Upoznavanjem i praćenjem facebook mjernih jedinica i podataka kroz kampanju, optimiziramo i testiramo definirani funnel. Primjećujete li koliko je lijevak bitan u marketingu!

Facebook pixel i koraci postavljanja kampanje

U cilju pronalaženja publike, u svrhu postizanja što boljih rezultata oglašavanja, facebook je automatiziran do te mjere da sustavom praćenja konverzija na vašoj web stranici koje su ostvarene preko facebook oglasa, omogućava optimizaciju kampanja i rezultata. To se postiže postavljanjem koda na web sjedište, a taj kod se naziva facebook pixel-om.

Facebook pixel je mjesto gdje se sakupljaju svi podaci relevantni za vaš posao a na temelju kojih se optimiziraju kampanje i rezultati. Na ovoj poveznici možete proučiti i doznati način kako se pixel postavlja u Bussines manager-u unutar Facebook-a. Naravno nakon što ste postavili pixel na Facebook-u, potrebno ga je postaviti i na web sjedištu i to instalacijom nekog od najboljih dodataka za Facebook pixel (npr. Pixel your site3)

Nakon kreiranog Facebook pixel-a potrebno ga je dodati računu za oglašavanje (Ad account) i tako omogućujemo mjerenja i niz drugih mogućnosti koji će nam olakšati posao.

Koraci kreiranja računa u Facebook Business manager-u

 1. Kako bi uopće započeli oglašavanje na Facebook-u potrebno je kreirati račun na Bussines manager-u, a na ovome linku su koraci. Nakon otvaranja poslovnog računa potrebno je kreirati facebook stranicu koju unutar Bussines manager-a dodajemo kroz tab Postavke – Postavke poslovanja.
 2. Nadalje u Bussines manager-u kreiramo AD account (Ad new ad account) gdje postavljamo osnovne informacije o tvrtki, te naćin plaćanja.
 3. Nakon kreiranog Ad account-a pristupamo kreiranju kampanje preko Facebook Ads Manager-a pomoću kojeg:
 • postavljamo kampanje
 • kreiramo oglase
 • uređujemo licitacije
 • ciljamo publiku
 • optimiziramo kampanju
 • provodimo a/b testove.

Koraci kreiranja kampanje kod Facebook oglašavanja

Struktura kampanje u facebook oglašavanju

 1. Kao što vidite, sve polazi iz Bussines Manager-a. Kada kreiramo Ad account možemo vidjeti sve o našim postojećim kampanjama, a ukoliko želimo novu kliknemo na Create.
 2. Odabaremo cilj kampanje:

Cilj kampanje

Cilj kampanje određujemo prema već spomenutom i definiranom funnel-u, onom kojeg smo postavili na početku plana oglašavanja i koji predstavlja temelj poslovanja. Ne trebamo biti ograničeni na samo jedan tip kampanja. Kada znamo kako ćemo određeni tip promocije ili cilj kampanje primjeniti na određeni korak u funnel-u, tada možemo optimizirati rezultate do maksimuma.


Npr. Traffic kampanja omogućava nam uvid u to kako se korisnici kreću po našem web sjedištu, pronalazimo potencijalne kupce i tada, postavljanjem još jedne kampanje (Conversion) pretvaramo te potencijalne u prave.

3. Prema strukturi kampanje, slijede ad set-ovi u kojima podešavamo bitne stvari koje su nam potrebne kako bi izdefinirali koga, koliko daleko i koliko točno “ciljamo”. Pri tome u jednom ad set-u podešavamo:

Publika (Hladna ili Topla)

Targeting (Lokacija, Godine, Spol, Interesi) i

Placement-i (Gdje ćemo postaviti oglase).

4. U hijerarhijskoj strukturi Facebook kampanje, zadnji na redu dolaze ad-ovi (oglasi) kojih po jednom ad setu može biti 3-5 verzija oglasa. Svaki oglas sastoji se od 3 bitne stvari:

 • Slike, video, ili carousel (niz slika)
 • Tekst
 • Ponudu

U poglavlju Content marketing pisano je o načinu pisanja content-a za oglase. Dakle, bitno je jasno prikazati vrijednost koja se nudi!

Tekst treba biti kratak, do srednje dužine, prikazivati početnu vrijednost i zainteresirati potencijalnu publiku. Kod same ponude koje nudite, razmislite o dodatnim vrijednostima i razlozima koji bi zainteresirali kupca: što je to što još mogu ponuditi kako bi netko kliknuo na moju reklamu?
Pokušajte se staviti u cipele kupca i zapitajte se: Da li bih se ja zaustavila na ovoj reklami i kliknula na ovaj web?

Najvažnije metrike facebook oglašavanja

 • CPM (Cost per 1,000 impressions)
  CPM je metrika koja pokazuje prohodnost u određenoj niši (među konkurentima).
 • Reach
  Metrika usko vezana za CPM, pokazuje koliko lako se doseže do željene publike.
  Direktno je proporcionalna CPM-u, pokazuje koliko je “zasićena” određena
  publika sa malim reachom za budžet koji se daje po kampanji/ad setu.
 • CPC (Cost per click)
  Još poznatija kao cijena klika. Jasno pokazuje odnos između kvalitete
  publike i kvalitete kreative.
 • CTR (Click-Through Rate)
  Usko vezan za CPC, odnosno direktno proporcionalne metrike.
 • Purchase (Cost per Purchase)
  Pokazuje broj dovršenih kupovina.
 • Purchase Conversion Value & ARPC (AOV)
  Ukupna vrijednost, cijena koja dolazi direktno od kupca, navedena po kampanji,
  ad setu, ili ad-u.
 • ROAS (Return on Ad Spent)
  Broj koji pokazuje koliko puta je zarada veća od ulaganja, i računa se
  slijedećom formulom: Revenue / Amount Spent.

Uzmemo li u obzir činjenicu da je gotovo 20% svjetske populacije na Facebook-u i da ove precizne formule koje, ako ih pravilno postavimo, svaku kampanju dovode do značajno velike stope privlačenja korisnika facebook-a, možemo sami zaključiti zbog čega je Facebook najučinkovitiji u oglašavanju.

One Comment

 • CBD

  Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Kudos!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)