seo marketing
Internet marketing

SEO u službi content marketing-a

Pisanje za web

Kako pisati za web?

Sjećate li se poznate uzrečice: „You will never had a second chance to make a first impresion? “

Ne, nikada nećete imati priliku ostaviti dobar prvi dojam drugi put, a razlog je slijedeći: Korisnici interneta kada kliknu na sadržaj ne čitaju, oni samo „skeniraju“ i to naslov, link, istaknuti sadržaj, početak teksta… Ukoliko niste ostvarili impresiju svojim web sjedištem, korisnik napušta vaš web i pretražuje dalje.

Pisanje za web nije isto kao i pisanje za druge medije. Svaka vrsta web stranice ima svoj cilj i ovisno o cilju, usmjerena  je korisnicima koji od nje traže zadovoljenje neke svoje potrebe.

Ukoliko nema koristi od svojeg posjeta vašoj stranici, vrlo brzo će je napustiti i ostvariti bounce rate. To ne želite nikako. Toliko toga ste napisali, predočavanjem koristi trudili se privući pažnju svojim kupcima ali vaš web ostvaruje samo bounce rate. Zašto? Zato jer za web postoje pravila pisanja koja, u tom slučaju, nisu primjenjena.

O čemu trebamo brinuti kod pisanja za web?

Bez obzira na cilj vašeg sjedišta ( on line kupnja, prijava putem obrasca, brand awarenes…) potrebno je zadobiti povjerenje korisnika da se zadrži na vašem web sjedištu. Kako to postižemo? Tako da vodimo računa o slijedećem:

 • Organizacija teksta
 • Izgled teksta
 • Stil pisanja

Organizacija teksta znači pisanje na način da se na početku teksta istaknu bitni dijelovi teksta, a nakon toga se navode dodatne informacije. Na početku teksta trebamo dati odgovor na pitanje tko, što, kada, gdje i zašto. Nakon uvoda kojim smo privukli pažnju zadržavamo čitaoca koji sa interesom nastavlja pratiti vaš web.

Izgled teksta je vizualna grafička predodžba koja je isto tako važa u privlačenju pažnje. Kako sadržajno (pisanje kontinuiranim  isticanjem bitnog) tako i strukturalno gdje tekst djeluje privlačno i čitljivo:

 • Ako je tekst dugačak treba ga podijeliti u više paragrafa (odjeljaka).

 • Koristiti html elemete za naslov (H1, H2, H3, H4 itd.), bulete i vizualne elemente ( slike, videa, grafike, crteži, citati itd.) kako bi se postigao sklad strukture teksta.

 • Isticanje linkova u kontekstu ostalog sadržaja podcrtavanjem ili označavanjem drugom bojom.

 • Dosljedni font što znači da se za naslove koristi jedan font, za drugu vrstu teksta drugi font itd. Bitna je konstantnost i ne korištenje više od 5 vrsta fontova na jednom web sjedištu.

Stil pisanja u svakom slučaju treba biti u skladu sa organizacijskom strukturom tvrtke i marketinškom strategijom. Ovdje je najbitnije što manje utjecati na kognitivni proces usvajanja sadržaja a što više fokus staviti na ono što je bitno. Ponovimo: najbitnije je u naslovu, podnaslovu, početku teksta….Čitaoci ne čitaju, oni skeniraju!

Što je još važno kod pisanja teksta za web?

 •           Ključne riječi u sadržajuobavezno umetanje ključnih riječi u meta description, meta keywords i title. Ne zaboravimo koliko su ključne riječi bitne za SEO!

 •           Izgradnja linkova (anchor text) – insite linking (kada postavimo link na neku stranicu unutar našeg web-a) je bitan jer je ključna riječ teksta ponekad u linku koji vodi upravo na dotičnu ključnu riječ unutar sadržaja web sjedišta. Google čita i poveznice! Kod slika potrebno je koristiti ključne riječi kod imenovanja, kao i uz alt i title tag.

 •           Formatiranje teksta u pisanju sadržaja za web znači označavanje  naslova, podnaslova, paragrafa html elementima, korištenje ključnih riječi u njima i označavanje bitnog debelim ili kosim slovima.

 •           Nofollow – u slučajevima kada ne želimo da tražilica prati neki link (najčešće su to komentari korisnika) postavljamo nofollow tag.

 •           Google sitemap – to je xml datoteka u kojoj su upisane sve stranice jednog web sjedišta. Pomoću sitemap-a  usmjeravamo googlebota o novim URL adresama i informaciji o vremenu zadnje promjene. Redovito ažuriramo sitemap u cilju što bržeg indeksiranja od strane google-a.

 •           Robots txt je datoteka koju postavljamo u korijen domene tako da u njoj možemo popisati stranice za koje ne želimo da ih google indeksira (administracija, download i sl.).

Domene u pisanju za web

 • Naziv domene – koristiti ključnu riječ u domeni (npr.zubar- perić). Budući google daje prioritet stranicama u lokalnom domenskom prostoru, bitno je koristiti lokalnu domenu (npr. hr).

 •          Kanonizacija domene (unificiranje naziva domene) – kako bi izbjegali dvostruki sadržaj i proces optimizacije sveli na jednu naslovnicu Homepage url treba biti samo jedan i to postižemo : Preusmjeravanjem 301 – udvostručeni url-ovi se preusmjeravaju na samo jedan i provedba internog povezivanja na samo jedan od url-ova.

 •         Promjena naziva domene – u slučaju potrebe za promjenom domene uz zadržavanje postojećih pozicija, ostavljamo staru domenu aktivnom i postavljamo permanent redirection 301 na novu. Time se ranking web sjedišta seli sa stare na novu domenu. (googleov web master tool – kroz koji možemo prijaviti promjenu iako je redirekcija 301 dovoljna).

 •        Višejezične web- stranice – koliko jezika toliko novih stranica i ključnih riječi. KW tražimo pomoću Global market finder.

 •        Mjerenje i analiza rezultata – najbitniji dio oglašavanja jer mjerenjem i analizom rezultata dolazimo do stupnja njegove efikasnosti, da li su onsite intervencije dovele do traženog rezultata.

SEO kao dio procesa u kreiranju contenta za web
SEO U SLUŽBI CONTENT MARKETINGA

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)