seo marketing
Internet marketing

SEO u službi content marketing-a

Pisanje za web – najvažnije u SEO procesu

Kako pisati za web da bi zadovoljili SEO?

Sjećate li se poznate uzrečice: „You never get a second chance to make a good first impression? “. Moj je dodatak ovoj frazi slijedeći: “Znači potreban nam je SEO”!

Ne, nikada nećete imati drugu priliku za dobar prvi dojam – na web-u – a razlog je slijedeći: Korisnici interneta, kada kliknu na sadržaj nikada ne čitaju, oni samo „skeniraju“. Ukoliko niste ostvarili impresiju svojim web sjedištem korisnik napušta vaš web i pretražuje dalje.

Pisanje za web nije isto kao i pisanje za druge medije. Zbog te činjenice vrlo je važna optimizacija odnosno SEO (search engine optimization). Svaka vrsta web stranice ima svoj cilj i ovisno o cilju, usmjerena  je korisnicima koji od nje traže zadovoljenje neke svoje potrebe.

Ukoliko nema koristi od svojeg posjeta vašoj stranici, vrlo brzo će je napustiti i ostvariti stopu odbijanja. To ne želite nikako. Toliko toga ste napisali, predočavanjem koristi trudili se privući pažnju svojim kupcima ali vaš web ostvaruje samo bounce rate. Zašto? Zato jer za web postoje pravila pisanja koja, u tom slučaju, nisu primjenjena.

O čemu trebamo brinuti kod pisanja za web i SEO?

Bez obzira na cilj vašeg sjedišta (da li je to on line kupnja, prijava putem obrasca, brand awarenes ili nešto drugo) potrebno je zadobiti povjerenje korisnika da se zadrži na vašem web sjedištu, a to postižemo ukoliko vodimo računa o:

 • organizaciji teksta
 • izgledu teksta
 • stilu pisanja

Organizacija teksta znači pisanje na način da se na početku teksta istaknu bitni dijelovi teksta, a nakon toga se navode dodatne informacije. Na početku teksta trebamo dati odgovor na pitanje tko, što, kada, gdje i zašto. Nakon uvoda kojim smo privukli pažnju zadržavamo čitaoca koji sa interesom nastavlja pratiti vaš web.

Izgled teksta je vizualna predodžba koja je isto tako važna u privlačenju pažnje. Kako sadržajno (pisanje kontinuiranim  isticanjem bitnog u sadržaju) tako i strukturalno gdje tekst djeluje privlačno i čitljivo, a to se postiže na nekoliko načina:

 • Npr. ukoliko je tekst dugačak treba ga podijeliti u više paragrafa (odjeljaka), nikako se ne smije pisati u obliku štiva.

 • U pisanju na web-u vrlo je bitno koristiti html elemete za naslov (H1, H2, H3, H4 itd.), bulete i vizualne elemente (slike, videa, grafike, crteži, citati itd.) kako bi se postigao sklad strukture teksta.

 • Također je važno isticanje linkova u kontekstu ostalog sadržaja podcrtavanjem ili označavanjem drugom bojom.

 • Dosljednost u korištenju fonta prilikom pisanja teksta znači da se za naslove koristi jedan font, za drugu vrstu teksta drugi font itd. Bitna je konstantnost i ne bi smjeli koristiti više od 5 vrsta fontova na jednom web sjedištu.

Stil pisanja u svakom slučaju treba biti u skladu sa organizacijskom strukturom tvrtke i marketinškom strategijom. Ovdje je najbitnije što manje utjecati na kognitivni proces usvajanja sadržaja a što više fokus staviti na ono što je bitno. Ponovimo: najbitnije je u naslovu, podnaslovu, početku teksta….Čitaoci ne čitaju, oni skeniraju!

Što je još važno kod pisanja teksta za web?

 •           Ključne riječi u sadržajuobavezno umetanje ključnih riječi u meta description, meta keywords i title. Ne zaboravimo koliko su ključne riječi bitne za SEO!

 •           Izgradnja linkova (anchor text) – insite linking (kada postavimo link na neku stranicu unutar našeg web-a) je bitan jer je ključna riječ teksta ponekad u linku koji vodi upravo na dotičnu ključnu riječ unutar sadržaja web sjedišta. Google čita i poveznice! Kod slika potrebno je koristiti ključne riječi kod imenovanja, kao i uz alt i title tag.

 •           Formatiranje teksta u pisanju sadržaja za web znači označavanje naslova, podnaslova, paragrafa html (H1,H2,H3,H4…) elementima, korištenje ključnih riječi u njima i označavanje bitnog debelim ili kosim slovima.

 •           Nofollow – u slučajevima kada ne želimo da tražilica prati neki link (najčešće su to komentari korisnika) postavljamo nofollow tag.

 •           Google sitemap – to je xml datoteka u kojoj su upisane sve stranice jednog web sjedišta. Pomoću sitemap-a  usmjeravamo googlebota o novim URL adresama i informaciji o vremenu zadnje promjene. Redovito ažuriramo sitemap u cilju što bržeg indeksiranja od strane google-a.

 •           Robots txt je datoteka koju postavljamo u korijen domene tako da u njoj možemo popisati stranice za koje ne želimo da ih google indeksira (administracija, download i sl.).

Domene u pisanju za web

Domena predstavlja internet adresu (URL) za određenu web stranicu. Utjecaj domene na SEO proces lakše ćete razumjeti ako vam objasnim slijedeće pojmove vezane za domene:

 • Naziv domene – Što se tiče naziva domene i u nazivu domene treba umetnuti ključnu riječ (npr. stolar- zebić). Budući google daje prioritet stranicama u lokalnom domenskom prostoru, vrlo je bitno koristiti lokalnu domenu (npr. www.stolar-zebić.hr).

 •          Kanonizacija domene (unificiranje naziva domene) – Kako bi izbjegli dvostruki sadržaj i proces optimizacije sveli na jednu naslovnicu, Homepage url treba biti samo jedan i to postižemo: Preusmjeravanjem 301 – a to znači da se udvostručeni url-ovi preusmjeravaju na samo jedan url.

 •         Promjena naziva domene – U slučaju potrebe za promjenom domene uz zadržavanje postojećih pozicija, ostavljamo staru domenu aktivnom i postavljamo permanent redirection 301 na novu. Time se ranking web sjedišta seli sa stare na novu domenu. (googleov web master tool – kroz koji možemo prijaviti promjenu iako je redirekcija 301 dovoljna).

 •        Višejezične web- stranice – Ako pišemo višejezične web stranice potrebno je: koliko jezika toliko novih stranica i ključnih riječi. Najbolji alat za traženje ključnih riječi u ovom slučaju je Global market finder.

SEO kao dio procesa u kreiranju contenta za web
SEO U SLUŽBI CONTENT MARKETINGA

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)